samo, ďalší cholesterol prijímame stravou
- Nebezpečným sa stáva, ak je ho v organizme nadbytok - vtedy sa ukladá do cievnej steny, kde tvorí hlavnú súčasť tzv. sklerotických plátov. Na ich povrchu sa následne usadzujú krvné zrazeniny, cieva sa zužuje a obmedzuje dodávky krvi do srdca. Dôsledkom môžu byť srdcovo-cievne ochorenia, infarkt myokardu, ischemická choroba alebo artérioskleróza
- Zdravý človek nemá prijať denne viac ako 300 mg cholesterolu(v 100 g bravčovej masti je 429 mg)
- Najviac cholesterolu obsahujú výrobky z vnútorností( 140 - 2 500 mg v 100 g), vaječné žĺtky( 270 - 290 mg), údeniny (80 - 110 mg) a maslo (280 mg)
- U dospelých ja za normálnu hladinu cholesterolu považovaná hodnota do 5,2 mmol/l
Autor: lyv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín