podarilo," nechala sa počuť poslankyňa Ľubica Rošková, ktorú v nedeľu podvečer organizátori pasovali za predsedníčku degustačnej komisie Lečofestivalu. Zaujímavá súťaž je ďalšou miestnou atrakciou, viazanou na región Použia, ktorú vymyslelo mesto na prilákanie návštevníkov a turistov. V každom prípade ulahodí oku i jazyku, časovo je viazaná na letný jarmok.
Primátor mesta Tibor Bodnár vysvetlil, že Veľké Kapušany a Použie majú obrovský potenciál, svojou špecifickou polohou na trojhraničí Slovensko Maďarsko Ukrajina je totiž mesto ako stvorené pre cestovný ruch. Ešte pred ôsmimi rokmi tu v tradičnom septembrovom termíne zaviedli súťaže vo varení halászlé, na ktoré každoročne chodieva viac ako 20 tímov z rôznych kútov východu republiky, pred tromi rokmi k tejto atrakcii pribudla ďalšia - Lečofestival. "Použie je ako stvorené pre rybárov, ale je aj oblasťou, kde sa pestuje zelenina a ovocie. Práve koncom augusta vrcholí sezóna paradajok, papriky atď., z ktorej sa pripravuje lečo preto sme zvolili ako súťažnú disciplínu práve jedlo z nich. Už prvý ročník a záujem publika nás presvedčili, že je to dobrá cesta. Akcia je súčasťou jarmoku, na ktorom sa koná aj prezentácia nášho mesta a regiónu a degustácia vín z Vinného," hovorí. Zároveň bola v sále mestského úradu aj výstava zeleniny jednotlivé exponáty neboli len poukladané, ale na stoloch vytvárali celky zostavené zo zeleniny. Návštevníci sa mohli pokochať rôznymi dekoráciami, ale aj postavičkami, predmetmi či zvieratkami z plodov zeme...
Kým sa diváci kochali výsledkami práce záhradkárov a kreatívnych dekoratérov stolov, vonku sa varilo. Pravidlá súťaže boli jednoduché - minimálne trojčlenné družstvá mali pripraviť čo najchutnejšie lečo, ktorého muselo byť dosť nielen pre porotu, ale aj známych, priateľov či náhodných gurmánov. Na varenie mali hodinu, prípravu mohli začať o hodinu skôr. Päťčlenná porota to nemala ľahké, odskúšať musela 9 druhov leča a už len podľa pohľadu bolo každé iné. Niektoré tímy doň pridali klobásu, iné slaninku, smotanu, zmiešanú s paprikou a soľou, vajíčka, iné dokonca kukuricu či fazuľku. "U nás sa také súťaže nerobia, ale je to zaujímavá tradícia. U nás je špecialitou bános, čo je kukuričná kaša so smotanou," prezradil člen degustačnej komisie primátor ukrajinskej Svaljavy Ivan Ivanovič Revtij.
Porota napokon rozhodla, že najlepšie lečo pripravil tím z obce Čičarovce, druhý skončil domov dôchodcov Súcit z Veľkých Kapušian a tretie družstvo mestských koordinátorov aktivačných prác. Špeciálnu cenu si vyslúžil tím poisťovne Apollo, ktorý do kotlíka ako jediný pridal vajíčka. A aký je recept na víťazné lečo? "Do základu len slanina s cibuľou, paprika - štipľavá aj sladká, paradajky a navrch klobáska. Ale najmä - srdce na dlani, dobrá nálada a spolupráca členov družstva," nechala sa počuť Györgyi Kondorová, ktorej pri varení pomáhali aj Emília Brandičová, Darina Kišová a Gábor Demko. Ak chcete vedieť zaujímavé recepty na lečo od súťažiacich či ako sa slangovo hovorí svaljavskej špecialite bános prečítajte si Prílohu Východ.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín