Malá Tŕňa/Veľká Tŕňa - Tokajskí vinohradníci veria, že tohtoročná úroda bude dobrá. Ako hovoria, počasie im zatiaľ praje, konečný výsledok však
Lýdia Vereščaková
Externý prispievateľ
Písmo:A-|A+ Diskusia nie je otvorená
závisí aj od toho, ako dlho vydrží.
„Pre výrobu kvalitného tokajského vína jej základom dlhá a teplá jeseň. Čím je dlhšia, tým lepšie. Kým v iných oblastiach je už vinobranie v plnom prúde, my sa naň ešte len pripravujeme," hovorí Jaroslav Ostrožovič z Veľkej Tŕne.
Rodinná firma, ktorú vlastní spolu s manželkou Jarkou, je jednou zo štyroch, ktoré majú priznaný chránený pôvod a majú právo predávať na trhoch víno pod názvom Tokajské. „Víno z Tokajskej vinohradníckej oblasti a Tokajské víno sú dve rôzne veci, ktoré si máloktorý zákazník všimne a uvedomí," vysvetľuje Ostrožovič. Okrem jeho firmy si pravé Tokajské možno kúpiť len od firmy Galafruit, Tokaj vín Macík a firmy Nagyová Viničky. Ostrožovičovci hospodária na 30 hektároch vlastných vinohradov, na ktorých sa ročne urodí asi 150 ton hrozna.
Ako je známe, špecifikom tokajských vín je pridávanie bobuliek hrozna, tzv. cibéb, ktoré napadla ušľachtilá pleseň Bortrytis cinerea. „Tej prospieva práve teplá jeseň, o množstve cibéb rozhoduje septembrové počasie. Zbierajú sa ručne do putní s váhou 22 - 25 kilogramov. O tom, že je to mimoriadne náročné, svedčí aj fakt, že jeden človek je schopný denne nazbierať asi pol putne," dodáva Ostrožovič. Rodina v priemere nazbiera počas vinobrania si 5 ton cibéb, tie sa potom zalievajú mladým vínom.
Ostrožovič hovorí, že tento rok sa zatiaľ ukazuje dobrý, úroda hrozna sa rôzni podľa výškovej polohy aj svetovej strany, na ktorú sú tokajské hony orientované: „Bortrytídu už na bobuliach vidno, niekde sa už začínajú tvoriť aj cibéby, ale na zber je priskoro. Naviac, kvôli dlhej zime a chladnej jeseni je vegetácia posunutá asi o 14 dní." Klasickým termínom, kedy začína v Tokaji vinobranie, je 15. október, hony sa zbierajú postupne. Ako prvá prichádza na rad odroda Žltý muškát, zbiera sa asi o 10 dní skôr ako ostatné dve, ktoré sú súčasťou tokajských vín - Furmint a Lipovina.
V susednej Malej Tŕni tiež ešte na zber nemyslia, o to s väčšími očakávaniami hľadia na oblohu. Podľa Márie Macíkovej z firmy Tokaj vín za dobrý ročník vína možno označiť ten, kedy sa cukornatosť vyšplhá na 22 - 24 stupňov, výroba samorodných, odrodových vín a tokajských výberov však prichádza do úvahy, len pokiaľ sú cibéby. Rodinná firma Macíkovcov hospodári na 40 hektároch, ročne z nich oberú asi 200 ton hrozna. „Vinobranie je pre bežného človeka vyvrcholením vinohradníckeho roka, ale pre nás len jednou z množstva činností, ktoré robíme od januára až do vinobrania. Špecifikum Tokaja? U nás hovoríme, že ho robí dlhá jeseň a september," hovorí.
Aj kvôli tomu, aby sa ľudia o tejto unikátnej oblasti a spôsobe dorábania pravého tokajského vína dozvedeli viac, pripravili tokajskí vinohradníci ešte pre zberom úrody veľkú akciu pre verejnosť. „Nazvali sme ju Deň otvorených tokajských viníc, načasovali sme ju na posledný septembrový deň. Pivnice v Malej a Veľkej Tŕni, Čerhove, ale aj Viničkách budú v tento deň otvorené až do noci a medzi obcami bude premávať kyvadlová doprava. Kvôli podujatiu z Košíc vypravia aj Tokajský expres, ktorý hostí privezie až do srdca Tokajskej oblasti," dodáva.