Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Nedeľa, 16. máj, 2021 | Meniny má SvetozárKrížovkyKrížovky

Michalovskí študenti vyhrali medzinárodnú súťaž

Rzesow/Michalovce - Menu, zostaveným z tradičných zemplínskych jedál na Veľkú Noc, dostali michalovskí študenti osemčlennú medzinárodnú porotu na

súťaži v poľskom Rzesowe. Z prestížneho podujatia si domov priniesli víťazstvo.

Témou trojdňovej Európskej kuchárskej súťaže boli jedlá európskych regiónov. Študenti odboru hostinský zo Združenej strednej školy hotelových služieb a obchodu z Michaloviec Oľga Kinčovská a Jaroslav Kuchna reprezentovali Slovensko ako jediní. Konkurovalo im sedem tímov z Nemecka, Poľska, Francúzska, Slovenska a Ukrajiny. Oľga a Jaro priznávajú, že menu vymysleli a naostro pripravovali ešte doma s majstrami Jurajom Balombinim, Marošom Lendáčom a Slávkou Rudášovou. Prehľad v tradičných zemplínskych jedlách mali veľký. Majstri sú z Orechovej a Hlivíšť, Oľga zo Stretavy a Jaro z Bežoviec. Výsledkom bola tabuľa s neuveriteľnými 13 jedlami.

Skryť Vypnúť reklamu

„Chceli sme, aby to bolo chutné, ale aj farebne pútavé. Na slávnostnej tabuli sme použili aj folklórne prvky - staré vyšívané obrusy, rôzne veľkonočné dekorácie či medovníky v tvare vajíčok," hovorí Oľga. Porotcov zaujali nielen zaujímavým menu, ale aj oblečením, ktoré im ušili kamaráti z odboru odevný operátor. Juraj Balombini pripúšťa, že sa bojovalo o každý bod: „Hodnotila sa príprava, technika varenia, chuť a kvalita jedál, ich dekorácia, schopnosť predstaviť ich. Za hygienu a oblečenie sa dalo získať až po 20 bodov, dôležitý bol aj vzhľad tabule. O tú našu sa už v prvý deň zaujímali médiá, preto sme sa ocitli aj v novinách."

Oľga a Jaro za najťažšiu etapu považujú dekorovanie. „Keď som vyrezávala barančeka z masla, porotkyňa celý čas stála pri mne. Potom som zvyšky dala do zdobiaceho sáčku a dozdobila ho. Boli unesení," spomína Oľga. Dvojica prišla aj na jednoduchý spôsob prípravy veľkonočnej „hrudky": „Rozšľahané vajcia sme dali do horúceho mlieka, hotová bola rýchlo. Okrem toho sme robili aj tvarohovú. Na 13 jedál sme mali 6 hodín, ale stihli sme to za päť."

Skryť Vypnúť reklamu

Porotu zaujali trojicou rolád - syrovou plnenou hroznom, bravčovou a kuracou so zeleninou. Samozrejmosťou bola „šoudra", vážiaca takmer päť kilogramov, chren so smotanou, červená repa a paska v tvare vrkoča a košíka. „Najviac porote chutilo slepé prasa. Koleno sa po uvarení vykostí, odstráni sa koža, mäso sa zomelie s upraženou slaninou, cibuľkou a cesnakom, pridá sa majorán, korenie, na kocky nakrájané rožky, namočené vo vývare z kolena," recituje spamäti Jaro. Na pol kila mäsa sa pridáva 5 vajec, zmes sa premieša, uloží na kysnuté cesto, zabalí ako makovník a pečie v rúre 13 - 15 minút pri 250 stupňoch. Tento tip omladine poradil Juraj Balombini - ide o tradičný orechovský recept.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  2. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  3. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  4. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  5. Vyberte sa s nami na vandrovku, navštívime Spišský hrad a Levoču
  6. Niké spúšťa novú kampaň s Jánom Lašákom
  7. Prečo Slováci nemajú rezervy?
  8. Chcete, aby mali školáci Čerstvé hlavičky? Hlasujte
  9. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania
  10. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér
  1. SYNLAB je v Európe jednotkou v laboratórnej diagnostike
  2. Ľudia vymieňajú autá za elektrobicykle. Záujem v Trenčíne rastie
  3. Opäť štartuje projekt Futbal v meste
  4. Videli ste, čo sa stane s vašim SUV po 100.000 kilometroch?
  5. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite
  6. Atos stavia v Bulharsku nový špičkový superpočítač EuroHPC
  7. Kúrenie počas jari: Ako si udržať teplo a ušetriť viac peňazí
  8. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel
  9. Prečo sú pre mzdárku stravné lístky či karty najlepšie riešenie?
  10. Budějovický Budvar je posledný český národný podnik
  1. Portfólio manažér: Čaká nás dobré obdobie pre ekonomiku 17 267
  2. Hokejové hviezdy v biznise nezažiarili. Až na jednu výnimku 13 470
  3. Vyhrajú elektromobily, autá na vodík alebo hybridy? 11 238
  4. Praktické rady, ako zmierniť prejavy alergií. Kľúčom je interiér 8 637
  5. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe 8 333
  6. Slnkom zaliate pláže Južného Cypru sú len jedným z lákadiel 7 488
  7. Klus, Pirošíková, Bošňák dnes o 17.00 o slobode cestovania 7 377
  8. Nákupy, ktoré rozbúchajú srdce v nákupnom centre Novum Prešov 6 597
  9. Túžite bývať vo svojom za pár mesiacov? Realita s Variant-Haus® 6 379
  10. Riešenie emisií v cestnej doprave, ktoré môže fungovať okamžite 5 354
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Tieto dva psy zablokovali tunel Šibenik, museli ho na hodinu uzavrieť.

Ušli zlodejovi, už sú späť u majiteľa.

4 h
Ilustračné.

Požiar vypukol v Belej nad Cirochou v okrese Snina.

6 h
Malí aj veľkí návštevníci mali možnosť vyskúšať si hrnčiarske remeslo.

Na ceste do praveku spoznávali skanzen v Nižnej Myšli.

8 h
Juraj Slafkovský (vpravo) v Košiciach odštartoval svoju kariéru.

Talentovaný Košičan očami trénerov.

15 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Bývalý premiér SR Mikuláš Dzurinda.

Rozhovor s Mikulášom Dzurindom.

13. máj
Opatrenia na Slovensku sa opäť uvoľňujú.

Celonárodné opatrenia sa končia.

1 h
AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Aký dejepis učia na ruskej škole v Prahe

Pamätník pri Brestskej pevnosti. Dobové nápisy dosvedčia, o čo sa tu bojovalo.

Čitatelia v bublinách o pravdu nestoja.

11. máj
Očkovanie proti ochoreniu Covid-19.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 387-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 12 224 obetí.

14 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop