Združená škola hotelových služieb a obchodu každému, využili ju takmer všetci.
„Uvedomujú si, že ak budú chcieť kontrolovať podriadených, musia vedieť, o čom to je. Naviac, po získaní výučného listu majú ešte väčšiu šancu na stáž v zahraničných hoteloch. Mnohí tam odchádzajú hneď po skúškach," vysvetľuje majsterka hoteliérov Danka Šperňáková.
Štvrtáčky Lucia Kuročková a Beáta Demská jej slová potvrdzujú: „V triede je nás 32, z toho 22 dnes robíme skúšky. Niektorí už odcestovali, urobia ich inokedy." Obe dievčatá zajtra absolvujú ústne skúšky a vo štvrtok už cestujú do Nemecka, kde budú tri mesiace: „Je to výhoda tejto školy. Uplatniť sa možno už počas štúdia. Okrem nemčiny študujeme aj angličtinu." Menu, zložené zo 4 jedál, si každý losoval. Beáte a Lucii sa ušiel neapolský šalát, pečené karé so sušenými slivkami, černovské bryndzové pirohy a lahodný jahodový krém. „Je to ľahké," tvrdia unisono.
Rovnako ohodnotili svoje menu aj Gabriel Balog zo Starého a Ondrej Michalčo z Dolného Klčova. „Paradajky plnené šalátom, pečená kačica, dusená kapusta a zemiakové lokše. Keď viete, ako na to, nič nie je ťažké," smejú sa budúci hoteloví manažéri, rezko sa zvŕtajúc okolo hrncov. Nečudo, na prípravu jedál majú určitý časový limit: „Tento rok vonku nejdeme, boli sme vlani - na Cypre. Ale asi nás v sezóne stretnete na Zemplínskej šírave."
Skúšky vyvrcholili podvečernou recepciou pre rodičov. „Aby videli, čo ich deti dokážu," dodáva majsterka.
Autor: lyv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín