Najlepšie halászlé na súťaži vo varení tejto špeciality navarili tímy z obce Kapušianske Kľačany.
VEĽKÉ KAPUŠANY. Organizátorom súťaže je mesto. Počas víkendu sa v areáli zariadenia Energosun konal už jej 9. ročník.
Tento rok si prišlo kuchárske schopnosti otestovať len 11 tímov, atmosfére súťaže to ale neuškodilo. "Družstvá rybárov, ktoré sem pravidelne chodili, sú vo Vojanoch. Halászlé nám tento rok koliduje s veľkou rybárskou súťažou," vysvetlil primátor Peter Petrikán.
Trojakcia
Halászlé sa už roky varí súbežne s polmaratónom Beh Kapušianskou pláňavou. Pätnásť kilometrov tento rok odbehol rekordný počet bežcov až 140. Ďalšie desiatky, deti a mládež, si skúsili kratšie trate. Novinkou bola súťaž online korčuliarov. Podľa vedúcej organizačného odboru MsÚ Kláry Štefanovej sa tešila záujmu.
Dobré halászlé
Podľa kuchárov je v dobrom halászlé čo najviac druhov rýb, najlepšie čerstvo ulovených, veľa zeleniny, cibule a kvalitná červená paprika. Ich názory sa rôznia v tom, či používať slaninu. Určite doň nepatria morské ryby. Už roky je tradíciou, že mestský úrad varí len exhibične. Porota sa zostavuje zo zástupcov družstiev. Vzorky sú označené číslom, nikto nevie, ktoré degustuje.
Špeciality
Súťaž už dávno nie je len kuchárskym podujatím, má aj spoločenský ráz. Varí sa tu halászlé, ale aj rôzne špeciality pečené, grilované, údené ryby atď. Tím obce Vysoká nad Uhom dokonca pripravil perkelt z bravčových nožičiek.
Výsledky
Napriek snahe si na prvé tri priečky nesiahol ani tento rok. Už tradične mu prischlo 5. miesto. Zemiakovú medailu 4. miesto si odniesol tím OZ Partner. Z tretieho boli trochu sklamaní Fešáci, ktorí vlani aj predvlani zvíťazili. Prvé dve priečky obsadili Kapušianske Kľačany. Striebro získal tím tunajšieho Csemadoku, zlato tím obce v zložení Károly Molnár, Attila Nagy, Iván Erzsébet.
Autor: lyv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín