LÝDIA VEREŠČAKOVÁ, lydia.verescakovakorzar.sk
Tohtoročná úroda hrozna v Tokajskej vinohradníckej oblasti je nižšia ako vlani. Väčšina za tým vidí extrémne letné suchá.
MALÁ TŔŇA/VINIČKY. Kvalitou však úroda za "veľkým ročníkom", ako vinohradníci nazvali minulý rok, nijako nezaostáva.
Prvýkrát vlastná úroda
Prvýkrát vlastnú úrodu na honoch nad Malou Tŕňou zbieral Matúš Vdovjak: "Pracoval som u pána Ostrožoviča, tento rok som sa rozhodol osamostatniť. Prenajal som 3 hektáre viníc, teraz zbierame prvú vlastnú úrodu." Dodáva, že vo viniciach sú zastúpené všetky tri tokajské odrody furmint, lipovina aj muškát žltý. Rodina zbiera od 21. septembra, oberačku práve končila. "Hrozna je menej ako vlani čo do kvantity. Kvalitou ale nezaostáva. Cukornatosť sa pohybuje až do 26,5 stupňa." Z úrody plánuje vyrobiť asi 11-tisíc litrov vína.
Zaúradovali suchá
Podľa Jaroslava Macíka z firmy Tokaj vín z Malej Tŕne sa pod slabšiu úrodu podpísali extrémne letné horúčavy a sucho. "Obávali sme sa ešte horšej, ale dotiahla to teplá jeseň. Sme šťastní, že je to aspoň takto. Veľký ročník 2006 sa síce nezopakoval, ale aspoň je ročník 2007 šťastný (smiech)," hovorí. Prvé výsledky oberačky po 29. septembri mali cukornatosť od 19 stupňov nahor, posledné už 23 až 26.
Výberov bude menej
Macíkovci oberajú z asi 30 hektárov viníc. Podobne, ako ostatní vinohradníci, zbierajú osobitne cibéby. Práve bobuľky hrozna, napadnuté ušľachtilou plesňou bortrytis cinerea, sú tajomstvom skvelých tokajských výberov. "Tento rok ich je o polovicu menej ako vlani, výberov preto bude menej." V slabších ročníkoch s menším množstvom cibéb sa hrozno zbiera aj s nimi. Z neho sa potom vyrába tzv. tokajské samorodné suché alebo sladké. Jaroslav Macík predpokladá, že z 1 hektára vyrobia asi 4-tisíc litrov vína.
Bude aj forditáš
Podobne ročník 2007 zhodnotila Anna Nagyová z firmy Zlatý strapec vo Viničkách: "U nás boli silné ročníky 1999, 2000 a 2006. Teraz nám najskôr hrozno chytili mrazy, potom prišli letné suchá. Úroda je polovičná ako vlani. Viac bude tokajského samorodného, ale vyrobíme aj výbery." Nagyovci okrem vlastných viníc hrozno aj vykupujú. Ročne vyrobia asi 300 hektolitrov vína. Zaujímavosťou bude prvý nagyovský forditáš. Je to víno, vyrobené po opätovnom zaliatí už vylisovaných cibéb.
* * *
FAKTY
Čo je forditáš
n Forditáš doslovne znamená druhák. Z klasických odrôd ho vinári robili, keď bolo málo hrozna. Vylisované ho ešte raz zaliali vodou a pridali cukor. Pravdaže, v Tokaji sa cukor pridávať nesmie a vďaka vysokej cukornatosti hrozna to ani nie je potrebné. Technológia spočíva v tom, že cibéby, určené do tokajských výberov, sa vylisujú len na 80 percent, zalejú sa suchým tokajským, nechajú vyluhovať, scedia a ako výber ležia v pivnici určený čas.
n Forditáš vzniká, keď sa cibéby suchým tokajským zalejú ešte raz. Nagyovci na ten svoj použili cibéby z 5-putňového, ktoré zaliali muškátom žltým, ročník 2005. Podľa analýzy, ktorú si dali vypracovať, obsahuje víno ešte 70 g/l zvyškového cukru. Pre ilustráciu je to asi na úrovni 3- až 4-putňového výberu! Forditáš musí ležať aspoň dva roky. Ako perličku ho ponúkli už vlani počas Dní otvorených tokajských pivníc. Tento rok očakávajú pridelenie certifikátu.
Autor: kor
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín