Korzár logo Korzár Dolný Zemplín

Úroda je nižšia, ale kvalitná

LÝDIA VEREŠČAKOVÁ, lydia.verescakovakorzar.skTohtoročná úroda hrozna v Tokajskej vinohradníckej oblasti je nižšia ako vlani. Väčšina za tým vidí

LÝDIA VEREŠČAKOVÁ, lydia.verescakovakorzar.sk

Tohtoročná úroda hrozna v Tokajskej vinohradníckej oblasti je nižšia ako vlani. Väčšina za tým vidí extrémne letné suchá.

MALÁ TŔŇA/VINIČKY. Kvalitou však úroda za "veľkým ročníkom", ako vinohradníci nazvali minulý rok, nijako nezaostáva.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prvýkrát vlastná úroda

Prvýkrát vlastnú úrodu na honoch nad Malou Tŕňou zbieral Matúš Vdovjak: "Pracoval som u pána Ostrožoviča, tento rok som sa rozhodol osamostatniť. Prenajal som 3 hektáre viníc, teraz zbierame prvú vlastnú úrodu." Dodáva, že vo viniciach sú zastúpené všetky tri tokajské odrody furmint, lipovina aj muškát žltý. Rodina zbiera od 21. septembra, oberačku práve končila. "Hrozna je menej ako vlani čo do kvantity. Kvalitou ale nezaostáva. Cukornatosť sa pohybuje až do 26,5 stupňa." Z úrody plánuje vyrobiť asi 11-tisíc litrov vína.

SkryťVypnúť reklamu

Zaúradovali suchá

Podľa Jaroslava Macíka z firmy Tokaj vín z Malej Tŕne sa pod slabšiu úrodu podpísali extrémne letné horúčavy a sucho. "Obávali sme sa ešte horšej, ale dotiahla to teplá jeseň. Sme šťastní, že je to aspoň takto. Veľký ročník 2006 sa síce nezopakoval, ale aspoň je ročník 2007 šťastný (smiech)," hovorí. Prvé výsledky oberačky po 29. septembri mali cukornatosť od 19 stupňov nahor, posledné už 23 až 26.

Výberov bude menej

Macíkovci oberajú z asi 30 hektárov viníc. Podobne, ako ostatní vinohradníci, zbierajú osobitne cibéby. Práve bobuľky hrozna, napadnuté ušľachtilou plesňou bortrytis cinerea, sú tajomstvom skvelých tokajských výberov. "Tento rok ich je o polovicu menej ako vlani, výberov preto bude menej." V slabších ročníkoch s menším množstvom cibéb sa hrozno zbiera aj s nimi. Z neho sa potom vyrába tzv. tokajské samorodné suché alebo sladké. Jaroslav Macík predpokladá, že z 1 hektára vyrobia asi 4-tisíc litrov vína.

SkryťVypnúť reklamu

Bude aj forditáš

Podobne ročník 2007 zhodnotila Anna Nagyová z firmy Zlatý strapec vo Viničkách: "U nás boli silné ročníky 1999, 2000 a 2006. Teraz nám najskôr hrozno chytili mrazy, potom prišli letné suchá. Úroda je polovičná ako vlani. Viac bude tokajského samorodného, ale vyrobíme aj výbery." Nagyovci okrem vlastných viníc hrozno aj vykupujú. Ročne vyrobia asi 300 hektolitrov vína. Zaujímavosťou bude prvý nagyovský forditáš. Je to víno, vyrobené po opätovnom zaliatí už vylisovaných cibéb.

* * *

FAKTY

Čo je forditáš

n Forditáš doslovne znamená druhák. Z klasických odrôd ho vinári robili, keď bolo málo hrozna. Vylisované ho ešte raz zaliali vodou a pridali cukor. Pravdaže, v Tokaji sa cukor pridávať nesmie a vďaka vysokej cukornatosti hrozna to ani nie je potrebné. Technológia spočíva v tom, že cibéby, určené do tokajských výberov, sa vylisujú len na 80 percent, zalejú sa suchým tokajským, nechajú vyluhovať, scedia a ako výber ležia v pivnici určený čas.

SkryťVypnúť reklamu

n Forditáš vzniká, keď sa cibéby suchým tokajským zalejú ešte raz. Nagyovci na ten svoj použili cibéby z 5-putňového, ktoré zaliali muškátom žltým, ročník 2005. Podľa analýzy, ktorú si dali vypracovať, obsahuje víno ešte 70 g/l zvyškového cukru. Pre ilustráciu je to asi na úrovni 3- až 4-putňového výberu! Forditáš musí ležať aspoň dva roky. Ako perličku ho ponúkli už vlani počas Dní otvorených tokajských pivníc. Tento rok očakávajú pridelenie certifikátu.

Autor: kor

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 94 463
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 20 935
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 622
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 461
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 764
  6. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 338
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 262
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 697
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Úradujúci prezident USA Donald Trump počas Super Bowlu LIX.

Americký prezident ohlásil, že znižuje clá na 10 percent na tri mesiace.


15
Tlačová konferencia premiéra Fica a Tibora Gašpara.

Prvý prieskum v ére transakčnej dane meria Smeru pokles.


a 1 ďalší 8
Minister zdravotníctva Kamil Šaško.

Účasť odborníkov zrušili v poslednej chvíli.


7
Peter Schutz

Celosvetový chaos spôsobili voliči jedinej superveľmoci.


10

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu