Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Pondelok, 25. máj, 2020 | Meniny má UrbanKrížovkyKrížovky

Úroda je nižšia, ale kvalitná

LÝDIA VEREŠČAKOVÁ, lydia.verescakovakorzar.skTohtoročná úroda hrozna v Tokajskej vinohradníckej oblasti je nižšia ako vlani. Väčšina za tým vidí

LÝDIA VEREŠČAKOVÁ, lydia.verescakovakorzar.sk

Tohtoročná úroda hrozna v Tokajskej vinohradníckej oblasti je nižšia ako vlani. Väčšina za tým vidí extrémne letné suchá.

MALÁ TŔŇA/VINIČKY. Kvalitou však úroda za "veľkým ročníkom", ako vinohradníci nazvali minulý rok, nijako nezaostáva.

Prvýkrát vlastná úroda

Prvýkrát vlastnú úrodu na honoch nad Malou Tŕňou zbieral Matúš Vdovjak: "Pracoval som u pána Ostrožoviča, tento rok som sa rozhodol osamostatniť. Prenajal som 3 hektáre viníc, teraz zbierame prvú vlastnú úrodu." Dodáva, že vo viniciach sú zastúpené všetky tri tokajské odrody furmint, lipovina aj muškát žltý. Rodina zbiera od 21. septembra, oberačku práve končila. "Hrozna je menej ako vlani čo do kvantity. Kvalitou ale nezaostáva. Cukornatosť sa pohybuje až do 26,5 stupňa." Z úrody plánuje vyrobiť asi 11-tisíc litrov vína.

Skryť Vypnúť reklamu

Zaúradovali suchá

Podľa Jaroslava Macíka z firmy Tokaj vín z Malej Tŕne sa pod slabšiu úrodu podpísali extrémne letné horúčavy a sucho. "Obávali sme sa ešte horšej, ale dotiahla to teplá jeseň. Sme šťastní, že je to aspoň takto. Veľký ročník 2006 sa síce nezopakoval, ale aspoň je ročník 2007 šťastný (smiech)," hovorí. Prvé výsledky oberačky po 29. septembri mali cukornatosť od 19 stupňov nahor, posledné už 23 až 26.

Výberov bude menej

Macíkovci oberajú z asi 30 hektárov viníc. Podobne, ako ostatní vinohradníci, zbierajú osobitne cibéby. Práve bobuľky hrozna, napadnuté ušľachtilou plesňou bortrytis cinerea, sú tajomstvom skvelých tokajských výberov. "Tento rok ich je o polovicu menej ako vlani, výberov preto bude menej." V slabších ročníkoch s menším množstvom cibéb sa hrozno zbiera aj s nimi. Z neho sa potom vyrába tzv. tokajské samorodné suché alebo sladké. Jaroslav Macík predpokladá, že z 1 hektára vyrobia asi 4-tisíc litrov vína.

Skryť Vypnúť reklamu

Bude aj forditáš

Podobne ročník 2007 zhodnotila Anna Nagyová z firmy Zlatý strapec vo Viničkách: "U nás boli silné ročníky 1999, 2000 a 2006. Teraz nám najskôr hrozno chytili mrazy, potom prišli letné suchá. Úroda je polovičná ako vlani. Viac bude tokajského samorodného, ale vyrobíme aj výbery." Nagyovci okrem vlastných viníc hrozno aj vykupujú. Ročne vyrobia asi 300 hektolitrov vína. Zaujímavosťou bude prvý nagyovský forditáš. Je to víno, vyrobené po opätovnom zaliatí už vylisovaných cibéb.

* * *

FAKTY

Čo je forditáš

n Forditáš doslovne znamená druhák. Z klasických odrôd ho vinári robili, keď bolo málo hrozna. Vylisované ho ešte raz zaliali vodou a pridali cukor. Pravdaže, v Tokaji sa cukor pridávať nesmie a vďaka vysokej cukornatosti hrozna to ani nie je potrebné. Technológia spočíva v tom, že cibéby, určené do tokajských výberov, sa vylisujú len na 80 percent, zalejú sa suchým tokajským, nechajú vyluhovať, scedia a ako výber ležia v pivnici určený čas.

Skryť Vypnúť reklamu

n Forditáš vzniká, keď sa cibéby suchým tokajským zalejú ešte raz. Nagyovci na ten svoj použili cibéby z 5-putňového, ktoré zaliali muškátom žltým, ročník 2005. Podľa analýzy, ktorú si dali vypracovať, obsahuje víno ešte 70 g/l zvyškového cukru. Pre ilustráciu je to asi na úrovni 3- až 4-putňového výberu! Forditáš musí ležať aspoň dva roky. Ako perličku ho ponúkli už vlani počas Dní otvorených tokajských pivníc. Tento rok očakávajú pridelenie certifikátu.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Farmári chcú unikátnym spôsobom meniť myslenie ľudí
  2. Rastislav Velič: Vďaka našej novej zmenke sme opäť priekopníkmi
  3. St. Crux Pharma - Dezinfekcia šetrná k pokožke
  4. Budeme nosiť rúško aj o polroka?
  5. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  6. Ako efektívne ušetriť na platbách za energie?
  7. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo
  8. Podvodníci na internete útočia počas koronakrízy agresívnejšie
  9. Výnos od 5,5 % do 15 % p.a
  10. Nový portál Volvujem.sk je ako virtuálny showroom
  1. Ako posilniť imunitu?
  2. V regióne Štefánika majú najrýchlejší internet. Je aj v Brezovej
  3. Turiec vedie. Bude mať najmodernejší internet cez optiku
  4. Na juhu Slovenska bude najmodernejší internet. Kde všade?
  5. Kde je najrýchlejší internet? V okolí Šale
  6. Najmodernejší internet cez optiku je už aj na Hornom Zemplíne
  7. Na hraniciach s Ukrajinou je najrýchlejší internet. Kde presne?
  8. St. Crux Pharma - Dezinfekcia šetrná k pokožke
  9. Budeme nosiť rúško aj o polroka?
  10. Zabezpečujeme certifikované MBA programy
  1. Ako správne dezinfikovať byt, bytový dom, auto či firmu 13 700
  2. Tieto veci robí banka, aby bola v bankomatoch hotovosť 12 008
  3. Len teraz získate k predplatnému týždenníka MY kávovar zadarmo 11 635
  4. Pandémia odhalila, ako fungujú vysielače v krajine 11 095
  5. Krížovkársky magazín Lišiak opäť v denníku SME 10 754
  6. Farmári chcú unikátnym spôsobom meniť myslenie ľudí 10 728
  7. 5 tipov, ako si vlastnoručne zlepšiť bývanie. Zvládne ich každý 10 550
  8. 3 pravidlá pre ochranu trávnika v čase letných horúčav 10 462
  9. Ako vytriediť Mekáč doma? 10 358
  10. Magazín zdravia s rúškom na ochranu tváre len za 2,99 € 10 295
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus: Majitelia fitnescentier začali so štrajkom (minúta po minúte)

Matovič chce z podobného konania urobiť trestný čin.

Premiér Igor Matovič.
Verejná ochrankyňa práv Mária Patakyová.
Dobré ráno

Dobré ráno: Med od mestských včiel nie je menej kvalitný

Včely ohrozujú najmä pesticídy a otepľovanie.

Podcast Dobré Ráno.
Martin Réway.

Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop