Spestrením tohtoročných vianočných trhov bola v Michalovciach aj tento rok tradičná dedinská zabíjačka.
MICHALOVCE. Na gazdovskom dvore, ktorý vyrástol v blízkosti mestského kultúrneho strediska, mali najmladší Michalovčania možnosť vidieť, ako kedysi vyzerala jedna z najväčších udalostí na dedine.
Spomienka na tradície
Stopäťdesiatkilové prasiatko doniesli v sobotu popoludní z neďalekej obce Krásnovce. Úlohy hlavného gazdu sa aj tento rok zhostil zástupca prednostu mestského úradu Gabriel Dorič. Návštevníci XVI. ročníka Vianočných trhov mali možnosť vidieť klasickú zemplínsku zabíjačku, opaľovanie prasiatka a porcovanie mäsa. "Zabíjačka bola rituálom, kde sa stretla celá rodina a kamaráti. Mäso sa rozporcovalo a dalo každému. Pri ďalšej zabíjačke ste zase dostali mäso vy. Neboli mrazničky, ani chladničky. Bola to taká súdržnosť na dedine," vysvetlil Dorič.
Návštevníkom ostalo len pozerať sa
Kvôli nepriaznivému daždivému počasiu si museli organizátori tento rok pomôcť namiesto klasického opaľovania na horiacej slame aj plynovým horákom. Návštevníci trhov, žiaľ, mäso zo zabíjačky ochutnať nemohli. Mesto by na prípravu jedál potrebovalo ďalšie špeciálne veterinárne a hygienické povolenia. Zabíjačka bola teda len ukážkou remesla majstrov mäsiarov a gazdov. Súčasťou tohtoročných trhov, ktoré prebiehali od piatku do nedele, boli aj vystúpenia folklórnych súborov a speváckych skupín Klubovanka, ľudovej hudby Ondreja Kandráča a súborov Rakovčan a Svojina.
Autor: mpo
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín