Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Streda, 21. október, 2020 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Medzinárodná kulinárska súťaž

Vlaňajší titul víťazov medzinárodnej kulinárskej súťaže maďarské družstvo hasičov z Fehérgyarmatu neobhájilo. Najchutnejšie tento rok špecialitu

navaril slovenský tím - manželia Vegsöovci z Krišovskej Lieskovej.

IŽKOVCE. Najmenšiu dedinku Michalovského okresu preslávilo nielen to, že spolu s Bešou ležia priamo pod dáždnikom EVO Vojany, ale aj medzinárodná kulinárska súťaž.

Varenie špecialít majú v krvi

Starosta Ján Jakub priznáva, že pôvod súťaže treba hľadať v nadštandardných vzťahoch ľudí z dedín na slovenskomaďarsko-ukrajinskom pomedzí. Dosvedčili to aj starostovia Voján, Krišovskej Lieskovej, Kapušianskych Kľačan, či Beše: "Keď sa začne leto, každá obec robí jednu sobotu akciu. Niekde sa varí guľáš, inde halászlé, potom mäsová polievka a podobne. Vždy je to spojené s kultúrnym programom či športovými súťažami. My sme pred 4 rokmi vymysleli varenie miestnej špeciality perkeltu z bravčových nožičiek," hovorí Ján Jakub. Varenie vraj tunajší ľudia majú v krvi: "Variť chodíme aj vonku, do partnerských obcí v Maďarsku či Rumunsku. Pred 3 rokmi sme takto v Maďarsku varili bryndzové halušky zo 120 kíl zemiakov. Súťažiaci z prešovského hotela si z nás robili srandu, že či Maďari vedia navariť slovenské národné jedlo. Zostali prekvapení a my máme stálu pozvánku na večeru zadarmo v tomto hoteli."

Skryť Vypnúť reklamu

Skvelá atmosféra

Pokiaľ ide o kuchársky kumšt, ten sa dá naplno pozorovať aj počas súťaže v Ižkovciach. Z malej akcie s pár súťažnými družstvami sa stala tradícia a udalosť roka v dedine: "Tento rok máme 15 družstiev, z toho 3 maďarské a zvyšok sú tímy okolitých dedín. Mali prísť aj Ukrajinci, ale mali problém s vízami."

Do obecného parku akcia pritiahla stovky zvedavcov. Nechýbal bohatý kultúrny program s vychytávkami, ktoré poznajú najmä slovenskí Maďari. Podvečer tesne pred vyhodnotením už atmosféra gradovala natoľko, že kuchári tancovali okolo stánkov. Do ďalekých končín sa zatúlala aj poslankyňa Ľubica Rošková. O špecialite počula a zvedavosť jej nedala: "Aj som to vyskúšala. Je to skvelé." Za najúžasnejšie považuje, že aj v malej dedine vedia ľudia pripraviť perfektnú akciu: "Ako som zistila, mnohé dediny pripravujú výborné podujatia, len sa o nich nevie. Škoda."

Skryť Vypnúť reklamu

Víťazmi tímy z okolia

Súťažné tímy špecialitu varili od jednej do šiestej. Vtedy im vzorky odobrali na hodnotenie. Členka poroty Zuzana Jusková povedala, že vzorky boli očíslované: "Hodnotili sme na dvakrát v prvom kole farbu, vzhľad a úpravu. Prideľovali sme body 1-16. V druhom sme sa zamerali na chuť. Body sa spočítali a vyhral ten, kto ich mal najviac."

Víťazstvo si napokon odnášali do neďalekej Krišovskej Lieskovej manželia Vegsöovci. Druhé bolo družstvo z Kapušianskych Kľačan a tretí Domov Súcit.

* * *

Tajomstvo špeciality? Každý má iné

n Vypátrať dobrý recept na perkelt je dosť zložité. Každý kuchár má vlastný postup aj "tajomstvá." Šéfkuchár vlaňajších víťazov Csaba Demeter hovorí, že základom perkeltu z bravčových nožičiek je veľa cibule a zeleniny. Po ich popražení na slanine a masti pridáva koreniny, mäso a vodu: "Variť sa to musí aspoň 4-5 hodín." Tajomstvom je vraj okrem iného červené víno: "A viac nepoviem."

Skryť Vypnúť reklamu

n Róbert Lörincz, ktorý prišiel šéfovať tímu Domova Súcit z Veľkých Kapušian až z Rožňavy, tvrdil, že do jedla musí kuchár dať srdce aj dušu. Až potom prezradil, že jedným z tajomstiev "jeho" perkeltu je čerstvá vňať Maggi. Nožičky a kolienko si pripravuje osobitne, až neskôr ich pridáva k základu.

n Šéfkuchár Beše a starosta Viliam Titka v jednej osobe zase hovorí, že kvalitná špecialita má byť tmavá a hustá: "Nesmie sa pridať veľa vody, žiadne zemiaky. Dlho variť, keď je hotové, má to byť ako lep. Keď to vychladne, po obrátení hrnca to musí držať dnu," smeje sa.

n Hlavný kuchár tímu Vojan Július Vajó do základu používa pol dávky oleja a pol masti.

n Manželia Vagsöovci svoje tajomstvo neprezradili. Len to, že varenie majú ako hobby.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  2. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  4. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  5. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  6. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Zelená Bratislava
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  1. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  3. Prebudili ste sa už v sude, sene alebo teepee? Je to zážitok!
  4. Počas pandémie je dôležité aj správne kúrenie
  5. Bezbariérové vozidlo
  6. Na NFŠ môže byť rýchlo 72 špeciálnych lôžok pre COVID 19
  7. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  8. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  9. Zelená Bratislava
  10. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 29 301
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 15 991
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 15 281
  4. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 713
  5. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 12 916
  6. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 379
  7. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 428
  8. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 9 288
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 206
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 8 964
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Z tenisového centra v Košiciach škrtli halu, ušetria 15 miliónov

Poslanci odobrili memorandum so zväzom s podmienkami.

Z Národného tenisového centra bude po škrtoch Národné tréningové centrum.

Situácia v škole v Rokycanoch je vybičovaná. Učiteľky nedostávajú výplaty

Obec s otvorením 5. ročníka súhlasila, starosta si ide svoje.

Odvolaná riaditeľka ZŠ Rokycany Iveta Markovičová.

Takmer raz toľko. Zákazku mala Myslava preplatiť o 90 percent

Kontrolór hovorí o predražených prácach. Starostka to odmieta.

Starostka tvrdí, že postupovali podľa smernice. Podľa kontrolórov ju však ešte predtým zrušili.
Obyvatelia bytovky na Ulici SNP 33 spísali petíciu. Žiadajú vysťahovať neprispôsobivých.
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Prvé dni po pôrode ovplyvnia celý život, aj tak delíme matky od detí

V roku 2018 sa na Slovensku narodilo predčasne štyritisíc detí.

Podcast Dobré Ráno.
Ilustračné foto.
Stĺpček Zuzany Kepplovej

Ako by Trnku potrestali u Emira Kusturicu

Sebaočistu prokuratúra ani len nepredstiera.

Zuzana Kepplová, komentátorka denníka SME.

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop