Slovenskú, rusínsku, ukrajinskú, maďarskú a rómsku kuchyňu na jednom mieste mohli ochutnať tí, ktorí prišli na akciu Máme vám čo dať.
SNINA. V spolupráci s Odborným učilišťom internátnym v Snine ju pripravilo Občianske združenie Bocianie deti. Z financií Akčného plánu predchádzania všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie ho podporila aj vláda.
Všetci pri spoločnom stole
Spoluorganizátorka projektu Jana Kandríková vysvetlila, že leitmotívom podujatia bola prirodzená hodnota každého ľudského života bez ohľadu na rasu, farbu pleti, pohlavie, jazyk náboženstvo, politické či iné presvedčenie, národný a sociálny pôvod, majetok, rodové alebo iné postavenie: "Každý potrebuje jesť, piť, zabávať sa a byť súčasťou kolektívu. Sú to základné ľudské potreby."
Združenie túto základnú myšlienku tolerancie pretavilo do prezentácie národnostných jedál. Využilo na to altánok alternatívneho vzdelávania Viktória, ktorý je v areáli učilišťa. Každú kuchyňu predstavila iná škola. Slovenskú kuchyňu študenti Strednej odbornej školy, ruskú Súkromné gymnázium a rusínsku žiaci hostiteľskej školy. Rómsku reprezentovalo Komunitné centrum Ternipen zo Stakčína. Na stoloch boli vedľa seba slovenské halušky, rusínske pečené pirohy s hubovou mačankou, ruské peľmene a šalát Vinegred či rómske pečené rebrá - pašváre a lokše - marikle. "Na jednom mieste a pri jednom stole sa tak zišli Slováci, Rusíni, Ukrajinci, Rómovia a Maďari. Spolu ochutnávali jedlá z rôznych kútov regiónu či krajín. A o to šlo," dodala na záver Kandríková.
Autor: lyv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín