ktorí prišli na akciu Zelenina na stole.
MICHALOVCE. Gastronomické podujatie pripravila Stredná odborná škola. Má s tým dlhoročné skúsenosti. Jej riaditeľ Miroslav Sivý ale priznáva, že výhradne zeleninové ešte nepripravovali.
Zaznávaná zelenina
Školská reštaurácia Dúha sa na jedno popoludnie zmenila na miesto zeleninových hodov. Široké spektrum jedál lákalo vzhľadom aj skvelou chuťou.
Miroslav Sivý priznal, že zeleninu podceňoval podobne ako mnohí Slováci: "V USA ju podávali pred každým jedlom. U nás je stále zaznávaná, hoci svetovým trendom je nárast jej využívania v kuchyni. Dokázal to aj medzinárodný projekt, do ktorého sa naša škola zapojila."
Poslednou kvapkou, ktorá ho motivovala bolo, keď mu lekári zistili vysoký cholesterol: "Nápad urobiť akciu len so zeleninou som posunul pedagógom a študentom. Naším cieľom je propagovať zdravú výživu medzi širokou verejnosťou. Verím, že myšlienka sa takto dostane do domácností." Akciu načasovali na jeseň, keď je zelenina ľahko dostupná.
Zázraky s nožíkom
Hostia mohli ochutnať čokoľvek zo 6 stolov zameraných na grilovanie, chuťovky so zeleninovými nátierkami, čerstvé šťavy, flambovanie, miešanie nápojov a vyrezávanie. Tu spod šikovných rúk študentov vychádzali zdobené baklažány, vozík z ananásu, tekvica s husľovým kľúčom, pórové kvety atď.
Julián Elekanič, Viktória Bálintová a Michaela Kočanová priznali, že je to ich hobby. "Chodíme na krúžok, ktorý vedie náš majster J. Balombini. Dekorovať sa dá všetko. Najťažšie sa robí s kalerábom - je veľmi tvrdý," vysvetlil Julián. Dievčatá dodali, že zložitejšie dekorácie si vyžadujú 20 - 30 minút práce. Prípravu zeleninovej kytice, imitujúcej kaly, si ale nepripísali: "Pripravil ju majster. Trvá to asi 4 hodiny."
Akcia inšpirovala rodičov
Akcia naštartovala rodičov. Mnohí až tu zistili, aké zázraky sa so zeleninou dajú robiť. "Doma s ňou veľmi neexperimentujem. Neverila som, že sa len z nej dajú urobiť jedlá, ktoré dobre vyzerajú, skvele chutia a sú aj zdravé. Najviac sa mi páčia plnené paradajky, hrušky a jablká," povedala nám Michalovčanka Anna Gondová.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín