Zavítal sem, aby navštívil priateľov a opäť si vybral študentov, ktorí pôjdu praxovať do Leptokárie.
MICHALOVCE. Podľa Ioannisa vzťahy medzi ním, školou, študentmi a ich rodinami už dávno prekročili pracovné hranice. Na Slovákov nedá dopustiť, o zemplínskych študentoch sa vyjadroval len v superlatívoch. A oni o ňom.
Prax = škola života
Stredná odborná škola spolupracuje so zahraničnými partnermi už roky. Angličtinárka Jarmila Lapšanská hovorí, že prax je pre deti najlepšia jazyková škola: "Naučia sa použiť to, čo ich teoreticky naučili v škole. Keďže sú dlhé mesiace mimo rodiny, učia sa aj samostatnosti, zodpovednosti a kreativite. Je to pre nich škola života."
Jej slová potvrdzujú aj študenti. Štvrtáčka Monika Kandráčová priznáva, že je to náročné na psychiku: "Ale veľa sme sa tam naučili, spoznali nových ľudí a zdokonalili sa v cudzom jazyku." Už tri razy skúšala prax aj Lucia Bajková: "Bola som v Čechách, Poľsku aj Grécku tam pôjdeme aj od mája, lebo sa mi tam páči najviac." Grécko najviac vyhovovalo aj Pavlovi Morozovi či Ivane Onduškovej.
Grécke jedlá v slovenských podmienkach
Zázračný "šéf" pred pár týždňami zavítal do Michaloviec. "Jeho návšteva nebola len pracovná, za tie roky sa medzi ním a nami vytvorili priateľské vzťahy," vysvetľuje zástupkyňa školy Eva Pažinková. Grékovi v slovenskej kuchyni asistovali študenti. Ioannis prezradil, že varí veľmi rád: "Keďže odchádzam, na rozlúčku som chcel hostiteľom predstaviť grécku kuchyňu. Dominujú v nej plody mora, ryby, šaláty, syr a zelenina. Bola to pre mňa výzva, chcel som dokázať, že sa naše jedlá dajú pripraviť z toho, čo sa dá kúpiť vo vašich obchodoch," smeje sa. Tvrdí, že zohnal všetko, akurát to vyzerá inak, ako u nich a má to aj inú chuť.
Na Slovákov nedá dopustiť
Ioannis na Slovensko a našich študentov nedá dopustiť: "Ste veľmi pohostinní a priateľskí. Som tu tretí týždeň, ale hoci mám Grécko rád, nechýba mi, čo je prekvapenie aj pre mňa. Pokiaľ ide o deti, mal som Čechov aj Poliakov, ale Slováci sú jednotky. Chcú sa učiť, sú pracovití, disciplinovaní, ochotní a veľmi milí."
Študenti priznávajú, že prax v Grécku im vyhovuje najviac. "Ioannis nie je len šéfom, stal sa naším učiteľom, psychológom, otcom aj bratom. Keď sme nestíhali, bez problémov sa k nám pripojil v kuchyni, roznášal jedlá, ba aj umýval riady," hovorí Pavol Herman.
Srdečný Grék na záver prezradil, že cez leto budú Michalovčania skúšobne v Grécku variť slovenské jedlá. Jemu vraj chutia halušky, palacinky, knedľa s kapustou a naše polievky: "U nás sa jedia málo a majú celkom inú chuť."
Autor: lyv
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín