BÁNOVCE NAD ONDAVOU. Vianočné oblátky pečie Ľudmila Roková z Bánoviec nad Ondavou v Michalovskom okrese pre rodinu, priateľov a známych už šesť rokov.
Považuje to za svoju kresťanskú povinnosť, ich rozdávanie jej robí radosť.
„S láskou ich dávam tým, ktorí majú o ne záujem," povedala s tým, že za šesť rokov ich napiekla „naozaj veľa".
„Je to akosi aj taká naša kresťanská povinnosť, že na Štedrý večer by mali byť oblátky u každého na stole, takže aj týmto spôsobom robím radosť sebe i ostatným," doplnila.
Oblátkami podávanými spolu s cesnakom a medom sa aj v jej rodine začína štedrovečerné stolovanie.
Pečenie oblátok má pre ňu zvláštne čaro.
„Je to už príchuť Vianoc, keď sa ľudia a rodiny stretávajú, tešia sa, že sú za spoločným stolom," priblížila Roková.
Postup
Najjednoduchší recept na vianočné oblátky, ktorý pozná, pozostáva z využitia jedného kilogramu múky.
Ten poriadne zmieša s dvomi litrami vody, trochou cukru, štipkou soli a štamperlíkom oleja.
„Treba to nechať trošku odstáť. Niekedy aj dve-tri hodinky, ale môže to odstáť v chladničke aj celú noc a na druhý deň môžem piecť," doplnila s tým, že z takto vzniknutej masy upečie približne 250 oblátok.
„Stane sa, že jedna-dve sa pokazia," dodala Roková.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín