Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Štvrtok, 18. október, 2018 | Meniny má Lukáš
Nájdete nás na webe

Michalovskej kompostárni sa darí

Na triedenie bioodpadu si už ľudia zvykli.

(Zdroj: Zuzana Ročeňová)

MICHALOVCE. Kompostáreň na spracovanie biologicky rozložiteľného odpadu funguje v meste Michalovce od roku 2015. Ročne sa jej podarí vyzbierať viac ako 1 800 ton odpadu.

Najvyťaženejšie je obdobie od apríla do polovice novembra.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zberné nádoby po domoch

Domácnosti v rodinných domoch majú k dispozícii 120-litrové nádoby špeciálne na bioodpad. Vývoz realizujú Technické a záhradnícke služby mesta (TaZS) jedenkrát do týždňa.

Okrem toho môžu ľudia zvážať odpad aj na zberný dvor na Lastomírskej ulici, alebo ho ukladať do veľkoobjemných kontajnerov. Tie bývajú už tradične rozmiestnené od jari do jesene vo vybraných lokalitách.

„Najväčšiu časť vyzbieraného odpadu tvoria tráva z kosenia, konáre, drevo, ale aj lístie. V roku 2017 sme zaznamenali viac ako stopercentný nárast oproti roku 2016. Ide to progresívne hore, viac odpadu sme vyzbierali, ale aj spracovali. Ľudia sa už naučili triediť z hľadiska bioodpadu a dúfame, že v takomto stúpajúcom trende budeme pokračovať aj naďalej,“ zhodnotil Miroslav Čornej z TaZS Michalovce.

Pre porovnanie, zatiaľ čo v roku 2016 bolo spracovaných 1 125 ton, v roku 2017 sa čísla zhodnoteného bioodpadu vyšplhali na 1 858 ton.

Kompost už za 48 hodín

Vytriedený bioodpad je spracovaný vo fermentačnej linke. Tento proces je zaujímavý tým, že premena odpadu na kompost trvá približne 48 hodín.

„Fermentačný kontajner sa naplní zhruba dvadsiatimi tonami materiálu. Počas dvoch dní sa naštartuje proces fermentácie a samotného kompostovania. Nahreje sa na určitú teplotu, hygienizuje a po dvoch dňoch ho vyberieme. Uložíme na skládku, kde dozrieva. Ideálne je, ak stojí zhruba tri mesiace aj dlhšie,“ vysvetlil Čornej.

Kompost nie je tej najvyššej kvality, ako ho vidíme napríklad v záhradkárskych potrebách, ale je vhodný na pestovanie okrasných rastlín ako pôdny substrát alebo hnojivo.

Mesto používa kompost na rekultiváciu zelených plôch v centre a tiež ho využívajú aj občania, ktorí sa aktívne podieľajú na triedení bioodpadu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  3. Rozprávkové tankovanie
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 20 512
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 918
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 425
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 324
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 551
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 913
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 753
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 900
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 558

Neprehliadnite tiež

Vodohospodári si stavajú obslužné cesty. Podľa Košíc vlastne budujú cyklotrasy

Cyklisti sa dostanú popri Hornáde až na prah Aničky.

Nové pohotovosti fungujú tri mesiace, očakávané zmeny nepriniesli

Situáciu na centrálnych príjmoch preverí až chrípka a zimné úrazy.

Kauza Sečovce: Grátis advokát školy od nej dostal výpoveď

Nízky: Na súde ďalej zastupujem 122 zamestnancov a žiakov.

Tipy na dnes - štvrtok 18. októbra

Naše tipy na zaujímavé kultúrne podujatia a spoločenské akcie.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Privatbanka bola pre Kočnera kľúčová, bola pri Bonaparte aj pri Technopole

Obchodoval aj s ďalšími, od Tatra banky kúpil pohľadávky.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočnerova minulosť nenecháva veľa pochybností

Čo majú spoločné Kočnerove kauzy?

Komentár Zuzany Kepplovej

Bez základnej spravodlivosti politický život len predstierame

Zažívame nebezpečné časy, keď sa priam objedáme prísľubmi spravodlivosti.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop