Korzár logo Korzár Dolný Zemplín

Zemplínčania boli na Vianoce poverčiví

Kedysi boli darčeky skromné a základ bol, aby rodina držala spolu.

Stromček visel nad stolom. Zdobili ho tým, čo mali doma.Stromček visel nad stolom. Zdobili ho tým, čo mali doma. (Zdroj: ilustračné J. P.)

ZEMPLÍN. História dokazuje, že vianočné zvyklosti a tradície boli na dedinách, v mestách i šľachtických kaštieľoch výrazne odlišné. Platilo však, že Vianoce majú byť hojné a ľudia verili aj na povery.

V ľudovom prostredí sa obdobie Vianoc bralo ako začiatok nového roka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Prežívanie Štedrého dňa smerovalo k tomu, aby boli zabezpečené všetky veci a aby celá domácnosť bola v poriadku,“ uviedol etnológ Jozef Hrabovský zo Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

Do Štedrého dňa muselo byť všetko vyčistené, upratané, smeti vynesené i všetko požičané muselo byť vrátené. Do nového roka vraj treba ísť s čistým štítom.

SkryťVypnúť reklamu

„V rámci svojej poverčivosti robili ľudia aj kresťanské úkony, žili kresťanským životom, ale popritom v ľudovej viere prevládali poverčivosť a mágia. Naučili sa to od svojich predkov a udržiavali dlhodobé tisícročné tradície.“

Poverčivosť je tu stále.

„Ľudia robia mnoho úkonov, nad ktorými sa ani nezamýšľajú. Sú to veci súvisiace nie s náboženskou vierou, ale s prežitkami pohanského náboženstva. Určite sa v každom človeku nájde trocha poverčivosti. Pomáha zorientovať sa v danej situácii a človek má jasný rámec toho, čo treba vykonať a čo treba urobiť na to, aby sme budúci rok boli šťastní, napríklad čo sa týka aj Vianoc,“ vysvetlil etnológ.

Prísny pôst počas adventu

Ľudia sa museli postiť a štedrovečerné jedlá boli bez mäsa. „Celé adventné obdobie súvisí s oficiálnou kresťanskou tradíciou, prikázaným pôstom. Dnes je to individuálne.“

SkryťVypnúť reklamu

Pre Zemplín boli typické jedlá na dedinách kapustnica, ktorá bola bez mäsa, takzvané bobaľky s kapustou alebo tvarohom.

Nechýbali oblátky, med, aby boli ľudia dobrí, ale i cesnak, ktorý zabezpečoval zdravie, ale aj ochranu.

Okrem omáčky zo sliviek, mačanky s hríbmi ľudia pripravovali aj posúchy, ktoré zalievali mliekom a posypali makom, symbolom bohatstva. Neskôr sa na štedrovečernom stole objavili aj obľúbené ryby.

„Na stole muselo byť takmer všetko, čo sa počas roka urodilo a vypestovalo. Aj to, čo sa nedostalo priamo do jedál, bolo položené na stole. Napríklad rôzne strukoviny a obilniny.“

Typický koláč, ktorý piekli gazdiné na Štedrý deň, bol takzvaný kračun. Čo je biely koláč, do ktorého sa zvykli pridávať rôzne zrná, zapekali doň napríklad aj med, oblátku, cesnak, ale aj orechy či mak.

SkryťVypnúť reklamu

Kovová reťaz okolo stola

Pod stolom počas štedrej večere nechýbala slama, ale aj dyňa alebo sekera, ktoré mali slúžiť na ochranu pred zlými silami a duchmi.

„Samotný stôl bol obviazaný kovovou reťazou. Symbolizovala želanie, aby rodina aj na budúci rok držala pokope. Pri stole boli pripravené žochtar alebo vedierko, kde sa odkladalo z každého jedla. Po večeri gazda išiel do stajne a dal najesť zo všetkého aj zvieratám.“

Pred tým, ako všetci zasadli k štedrovečernej večeri, zvykli si umyť ruky v nádobe, v ktorej boli mince s vodou. Gazda, alebo kto bol v hierarchii najvyššie, predniesol modlitbu, zapálil sviecu a potom si zvykli dať znamenie kríža medom na čelo.

Nikto nesmel vstať od stola a nohy museli držať na reťazi. Ak by niekto vstal, porušil by tak súdržnosť rodiny, ale na druhej strane sa tomu pripisovali aj významy voči gazdinej, ktorá sa starala o chod celej večere.

„Ak by sa niekto postavil a napríklad primiešal sa gazdinej v ten deň do roboty v kuchyni a pri príprave štedrovečernej večere, verilo sa, že buď z nejakého dôvodu bude nahradená v budúcom roku, čo veštilo v najhoršom prípade smrť, alebo sa rozkmotria v rodine,“ prezradil Hrabovský.

Stromček visel nad stolom

Kedysi neboli stromčeky v stojanoch, ako sme na to zvyknutí dnes, ale viseli zo stropu nad stolom.

„Stromček sa zdobil na Štedrý deň a na ozdobu sa používali jablká, orechy, slama a kto čo mal. Neskôr sa zvykli dávať aj rôzne stužky. Taktiež sa do pozlátka balil cukor, ktorým bol stromček ovešaný.“

Postupne, zbohatnutím celej spoločnosti, sa stala výzdoba okázalejšou a dospela k ligotavým, trblietajúcim sa a svetielkujúcim ozdobám, ktoré v súčasnosti s obľubou využívame.

Darčeky boli skromné, obdarovávali sa vecami, ktoré potrebovali.

„Ľudia boli v minulosti závislí od pôdy a hospodárstva. Ak si mohli dovoliť v niektorom roku trochu viac, tak si dopriali. Darčeky mali symbolickú hodnotu. Nie ako dnes, že treba kúpiť čo najviac a najdrahšie. Hlavné bolo, aby sa na nikoho nezabudlo a aby každý niečo v ten deň dostal. Ak by sme sa vrátili o sto rokov dozadu, tí ľudia vôbec neriešili to, aké darčeky si dajú a nevenovali tomu toľko pozornosti, ako je to dnes,“ uzavrel Hrabovský.

Článok vyšiel v týždenníku MY Prešovské noviny č.50/2017. V predaji od pondelka 18. 12.

Vianočné tipy a recepty:

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Tvorivé háčkovanie aj 30 otázok pre Hanu Gregorovú
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody
  3. Budúci lesníci opäť v teréne: S LESY SR vysadia les novej generá
  4. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  5. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  6. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 103 013
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 710
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 502
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 7 253
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 685
  6. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 5 334
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 611
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 523
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Minúta Video
SkryťZatvoriť reklamu