Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Streda, 18. júl, 2018 | Meniny má Kamila
Nájdete nás na webe

V Trebišove sa stretli vedeckí pracovníci

Pôda je v centre záujmu v každom štáte, osobná komunikácia posilní spoluprácu.

(Zdroj: Magda Haburová)

TREBIŠOV/MILHOSTOV. Na milhostovskom pracovisku Výskumného ústavu agroekológie v Michalovciach sa stretli vedeckí pracovníci zo štátov V4.

Maďarsko zastupovala Debrecínska univerzita, Výskumný ústav v Nyiregyháze, Českú republiku Zemědělský výzkum Troubsko, Poľsko Vysoká škola poľnohospodárska Hugona Kollaja v Krakowe a Slovensko bolo zastúpené domácim agroekologickým ústavom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Dlhodobé stretnutia a experimenty

Spomínané vedecké kapacity sa zaoberajú nosnou myšlienkou o dlhodobých poľnohospodárskych účinkoch na pôdu, ako prírodných zdrojov udržateľnosti.

Cieľom vzájomnej spolupráce je výmena poznatkov medzi agronomickými a výskumnými pracovníkmi z krajín V4.

Dlhodobé experimenty účastníkov a stretnutia predstavujú rôzne typy pôdy s bežnými problémami v poľnohospodárstve.

Miestne metódy na riešenie problémov by totiž mohli byť zovšeobecnené aj pre ostatných účastníkov workshopu.

Účastníci sa navzájom dlhodobo navštevujú a všetky stretnutia podporujú diskusiou a výmenou názorov v konkrétnej vedeckej oblasti hostiteľského inštitútu, o špeciálnych témach týkajúcich sa poľnohospodárstva a pôdy.

Otvorený pre poradcov

„Workshop bol otvorený pre miestnych agronomických poradcov, študentov a lektorov, farmárov a iných záujemcov. Osobná komunikácia posilní spoluprácu medzi účastníkmi a podporí spoločné vedecké návrhy projektov,“ povedal Pavol Balla z Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra v Nitre.

Zaoberá sa konkrétne témou vplyvu pôdoochranných technológií spracovania pôdy na úrody plodín v štvorhonovom osevnom postupe.

Niet pochýb o tom, že poľnohospodárstvo má dôležitú úlohu vo všetkých štyroch krajinách, pričom súčasný stav pôdy je v centre záujmu.

Pavol Balla ďalej zdôraznil, že ďalšie spoločné diskusie účastníkov budú zamerané na riešenie miestnych problémov týkajúcich sa hospodárenia so živinami a odpadom v poľnohospodárstve, technikou pestovania plodín, ekologickým a trvalo udržateľným poľnohospodárstvom.

Tiež na zmeny vo fyzikálnych, chemických a biologických vlastnostiach rôznych typov pôdy a v konečnom dôsledku aj na regióny v jednotlivých štátoch.

Problémy sú podobné

„Výsledok odborných diskusií by teda mohol prispieť k správnemu spôsobu pestovania plodín s ohľadom na bezpečnosť potravín. Nezanedbateľné je, že aj k výmene nápadov a skúseností všeobecne medzi štátmi. A napokon i k spojeniu vedeckých medzinárodných grantov. V niektorých prípadoch sú problémy podobné, preto riešenie možno nájsť spoločným spôsobom prispôsobením miestnych metód pre ostatné miesta a krajiny,“ dodal Balla.

Prvý workshop uskutočnený na pracovisku v Milhostove sa týkal zmeny fyzikálnych a chemických vlastností pôdy v dlhodobom experimente: vplyv metód kultivácie pôdy a agrotechnické metódy pri pestovaní trvalých energetických rastlín.

Ďalší naplánovali o pol roka v Troubsku v Českej republike.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 563
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 502
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 13 688
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 023
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 543
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 598
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 403
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 464
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 373
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 155

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop