MICHALOVCE. Kuchár, ktorý varil aj pre kráľovnú Alžbetu II., bude s kolegami hodnotiť gastronomické diela súťažných tímov na 5. ročníku súťaže Kuchár Zemplína 2017. Podujatie sa uskutoční 18. a 19. októbra v Michalovciach.
Do súťaže sa prihlásilo 17 jednotlivcov z deviatich škôl s gastronomickým zameraním, informovala hovorkyňa Košického samosprávneho kraja Zuzana Bobriková.
Témou tohoročnej súťaže bude regionálna gastronómia a v každom jedle musí byť použitý produkt miestnej syrárne, alebo víno z tibavskej oblasti.
Súťaž sa koná v Školskom internáte Dúha na Špitálskej 8 v Michalovciach. Slávnostné otvorenie je v stredu 18. októbra o 10:00.
Súťaž Kuchár Zemplína organizuje Stredná odborná škola obchodu a služieb v Michalovciach v spolupráci s organizáciou Aregala Slovensko – Kuchári bez hraníc.
Prihlásili sa jednotlivci z deviatich škôl s gastronomickým zameraním. Recepty prihlásilo 17 študentov z Košického a Prešovského kraja.
Väčšina súťažiacich sú študenti stredných odborných škôl, spojených škôl a hotelových akadémií.
Dvanásť jednotlivcov, profesionálnych kuchárov zo slovenských reštaurácií, ale napríklad aj z Českých Budějovíc, zabojuje o titul Kuchár Zemplína v kategórii senior.
Veľké mená
Medzinárodná porota je aj tento rok zložená zo svetových kuchárskych mien.
Jedlá bude hodnotiť Daniel Ayton z Anglicka, ktorý je viceprezidentom World Master Chef Society a má výsadné právo variť pre kráľovnú Alžbetu II. a jej hostí.
V porote zasadne aj Krzysztof Gawlik, ktorý v roku 2015 získal titul „svetový šéfkuchár” (World Master Chef), prezident Aregaly - Kuchári bez hraníc, Dima Skaľ – šéfkuchár SOHO Bratislava, špecialista na japonskú kuchyňu, a David Michael Mizon – šéf pekárenského cechu z anglického Manchesteru.
Slovenským zástupcom v porote je Miloš Lachkovič, držiteľom titulu World Master Chefs Society, ktorý udeľuje svetová organizácia gastronomických profesionálov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín