Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Piatok, 19. október, 2018 | Meniny má Kristián
Nájdete nás na webe

Hygienici rekapitulovali výskyt salmonelózy v Trebišove

Odborníci apelujú na bezpečnú prípravu stravy pre malé deti a starších ľudí.

Žemľovka. Je častým zdrojom salmonelózy. (Zdroj: archív)

TREBIŠOV. Sotva uplynuli dva mesiace od hromadného výskytu salmonelózy v Trebišove.

Podľa všetkého ale treba byť sústavne v strehu. Hygienici upozorňujú na mnohé faktory, ktoré v tomto prípade ohrozujú zdravie človeka.

Bakteriálne ochorenia, medzi ktoré patrí aj salmonelóza, sa vyskytujú najmä počas teplých mesiacov roka.

Zvyčajne vzostup výskytu ochorení nastáva v mesiaci jún a zvýšená chorobnosť pretrváva do septembra. Ale ukazuje sa, že nie je to pravidlom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Preventívne opatrenia zaberajú

Prečítajte si tiež: V Trebišove vypukla epidémia salmonelózy, nakazenú museli operovať

„Vlani kulminovala chorobnosť na salmonelózu v SR v septembri, v Košickom kraji v auguste a v okrese Trebišov v júli. Tento rok bola najvyššia chorobnosť v našom okrese, v Košickom kraji, ale aj v SR v mesiaci jún. Avšak za doterajšie obdobie roku 2017 už bola chorobnosť na salmonelózu takmer dvojnásobne vyššia ako za celý rok 2016. Najčastejšie ochoreli na salmonelózu deti vo veku do 5 rokov, osobitne najviac bolo tých, ktoré ešte nedovŕšili ani jeden rok. Ďalšími najčastejšie chorými boli 15-19-roční a seniori. Hlavným pôvodcom ochorení bola Salmonella enteritidis, ktorá je každoročne príčinou 80 a viac percent všetkých ochorení na salmonelózu. Z dlhodobého hľadiska je trend výskytu salmonelózy klesajúci, čo zodpovedá celoplošne prijímaným preventívnym opatreniam ako aj vysokej hygienickej úrovni a bezpečným technologickým postupom pri príprave stravy. Z pohľadu vekovej štruktúry chorobnosti je však potrebné apelovať na bezpečnú prípravu stravy pre malé deti a seniorov, čo znamená predovšetkým uplatňovať technologickú úpravu stravy, ktorá zaručí zničenie pôvodcu nákazy, najmä varenie a dusenie,“ zhrnula doterajší výskyt choroby u nás Lucia Demesová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trebišove .

Hrubé nedostatky osobnej hygieny

Odborníčka upozorňuje predovšetkým na zvýšenú opatrnosť najmä počas horúcich dní, ale nielen teraz.

Na vyvolanie ochorenia potrebujú totiž salmonely čas, vhodné prostredie a teplotu na rozmnoženie.

Sú odolné voči vonkajšiemu prostrediu a dokážu prežívať aj v sušenom mlieku, pri chladničkových teplotách, aj v mrazených výrobkoch, na kuchynskom náradí, pracovných plochách, obkladačkách a podobne.

Ničí ich 10-minútový var, alebo teplota 70 °C, ktorá pôsobí na potraviny minimálne 30 minút a aj dezinfekčné látky. K prenosu medzi ľuďmi dochádza iba pri hrubých nedostatkoch v osobnej hygiene.

Najčastejšími faktormi prenosu sú jedlá s obsahom nedostatočne tepelne spracovaných vajec, ako sú krémové zákusky, žemľovka s penou, zmrzlina, doma pripravované majonézy a majonézové šaláty.

Odchodom leta a horúcich dní ohrozenie salmonelami nekončí už aj preto, lebo mnohé „dobroty“ z domácej kuchyne konzumujeme aj počas roka.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  1. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  2. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  3. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  4. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  5. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  6. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  9. Rozprávkové tankovanie
  10. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 14 966
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 940
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 451
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 294
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 650
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 581
  7. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 7 609
  8. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 919
  9. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 6 689
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 5 765

Neprehliadnite tiež

Košickej župe investície do kultúry zatiaľ nevychádzajú

Financie od kraja mohlo zatiaľ využiť len Východoslovenské múzeum.

Prípad kandidáta na primátora: Manželka sa nevzdáva, obrátila sa na prokuratúru

Nepáči sa jej zastavenie trestného stíhania, chce dať preskúmať jeho zákonnosť.

Na odkalisku pri Markušovciach natáča Jakubisko Perinbabu 2

V rozprávke účinkuje stovka komparzistov zo Spiša.

Exot alebo umelec? O Petrovi Kalmusovi vznikol film

Dokument o košickom výtvarníkovi a aktivistovi mal premiéru v kine Úsmev.

Žirkovú to na ihrisko neláka. Basketbalu mám dosť, vraví

Blanárová: Nič nám nedaruje, neustále po nás ide

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Jeden chodí v noci len, druhý na svitaní

Tandem Pellegrini - Fico nešliape jedným smerom.

ŠPORT

Kozák hovoril o tlaku manažérov zo Žiliny. Bol som nepohodlný, tvrdí

Bolo to nedôstojné, reagoval šéf Žiliny.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop