Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Štvrtok, 21. september, 2017 | Meniny má Matúš

Hygienici rekapitulovali výskyt salmonelózy v Trebišove

Odborníci apelujú na bezpečnú prípravu stravy pre malé deti a starších ľudí.

Žemľovka. Je častým zdrojom salmonelózy. (Zdroj: archív)

TREBIŠOV. Sotva uplynuli dva mesiace od hromadného výskytu salmonelózy v Trebišove.

Podľa všetkého ale treba byť sústavne v strehu. Hygienici upozorňujú na mnohé faktory, ktoré v tomto prípade ohrozujú zdravie človeka.

Bakteriálne ochorenia, medzi ktoré patrí aj salmonelóza, sa vyskytujú najmä počas teplých mesiacov roka.

Zvyčajne vzostup výskytu ochorení nastáva v mesiaci jún a zvýšená chorobnosť pretrváva do septembra. Ale ukazuje sa, že nie je to pravidlom.

Preventívne opatrenia zaberajú

Prečítajte si tiež: V Trebišove vypukla epidémia salmonelózy, nakazenú museli operovať

„Vlani kulminovala chorobnosť na salmonelózu v SR v septembri, v Košickom kraji v auguste a v okrese Trebišov v júli. Tento rok bola najvyššia chorobnosť v našom okrese, v Košickom kraji, ale aj v SR v mesiaci jún. Avšak za doterajšie obdobie roku 2017 už bola chorobnosť na salmonelózu takmer dvojnásobne vyššia ako za celý rok 2016. Najčastejšie ochoreli na salmonelózu deti vo veku do 5 rokov, osobitne najviac bolo tých, ktoré ešte nedovŕšili ani jeden rok. Ďalšími najčastejšie chorými boli 15-19-roční a seniori. Hlavným pôvodcom ochorení bola Salmonella enteritidis, ktorá je každoročne príčinou 80 a viac percent všetkých ochorení na salmonelózu. Z dlhodobého hľadiska je trend výskytu salmonelózy klesajúci, čo zodpovedá celoplošne prijímaným preventívnym opatreniam ako aj vysokej hygienickej úrovni a bezpečným technologickým postupom pri príprave stravy. Z pohľadu vekovej štruktúry chorobnosti je však potrebné apelovať na bezpečnú prípravu stravy pre malé deti a seniorov, čo znamená predovšetkým uplatňovať technologickú úpravu stravy, ktorá zaručí zničenie pôvodcu nákazy, najmä varenie a dusenie,“ zhrnula doterajší výskyt choroby u nás Lucia Demesová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trebišove .

Hrubé nedostatky osobnej hygieny

Odborníčka upozorňuje predovšetkým na zvýšenú opatrnosť najmä počas horúcich dní, ale nielen teraz.

Na vyvolanie ochorenia potrebujú totiž salmonely čas, vhodné prostredie a teplotu na rozmnoženie.

Sú odolné voči vonkajšiemu prostrediu a dokážu prežívať aj v sušenom mlieku, pri chladničkových teplotách, aj v mrazených výrobkoch, na kuchynskom náradí, pracovných plochách, obkladačkách a podobne.

Ničí ich 10-minútový var, alebo teplota 70 °C, ktorá pôsobí na potraviny minimálne 30 minút a aj dezinfekčné látky. K prenosu medzi ľuďmi dochádza iba pri hrubých nedostatkoch v osobnej hygiene.

Najčastejšími faktormi prenosu sú jedlá s obsahom nedostatočne tepelne spracovaných vajec, ako sú krémové zákusky, žemľovka s penou, zmrzlina, doma pripravované majonézy a majonézové šaláty.

Odchodom leta a horúcich dní ohrozenie salmonelami nekončí už aj preto, lebo mnohé „dobroty“ z domácej kuchyne konzumujeme aj počas roka.

Neprehliadnite tiež

Žiačka prišla o život počas lyžiarskeho výcviku. Obžalovali učiteľku

Od tragédie na Plejsoch uplynulo vyše 18 mesiacov.

Arne Kroták je o krok bližšie k návratu do popradskej zostavy

Skúsený 45-ročný krídelník v tejto sezóne ešte neodohral ani jeden zápas.

V Tatrách sneží, horskí záchranári vystríhajú pred túrami

Turisti by mali počas víkendu zvážiť návštevu vysokohorského prostredia.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Politika, biznis, vplyv. O čo ide oligarchom v médiách

Odborník na komunikáciu a mediálne štúdiá Václav Štetka hovorí, že oligarchovia médiá skupujú výhradne kvôli svojim záujmom.

BANSKÁ BYSTRICA

V Banskej Bystrici otvorili najmodernejšiu autobusovú stanicu na Slovensku

Dopravná časť je v testovacej prevádzke.

ŠPORT

Bora upokojuje fanúšikov: Sagan je v poriadku a má veľkú motiváciu

Môže získať tretí titul majstra sveta.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  4. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  6. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  8. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  10. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  1. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  2. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  3. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  4. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  5. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  6. Slovenské mestá môžu využiť eurofondy na zelené strechy
  7. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  8. Program obnovy chodníkov v Starom Meste schválený
  9. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  10. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 13 196
  2. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 4 783
  3. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 268
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 3 106
  5. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 401
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 993
  7. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 954
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 919
  9. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 364
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 183

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop