Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Pondelok, 22. január, 2018 | Meniny má Zora
Pridajte si svoje mesto

Hygienici rekapitulovali výskyt salmonelózy v Trebišove

Odborníci apelujú na bezpečnú prípravu stravy pre malé deti a starších ľudí.

Žemľovka. Je častým zdrojom salmonelózy. (Zdroj: archív)

TREBIŠOV. Sotva uplynuli dva mesiace od hromadného výskytu salmonelózy v Trebišove.

Podľa všetkého ale treba byť sústavne v strehu. Hygienici upozorňujú na mnohé faktory, ktoré v tomto prípade ohrozujú zdravie človeka.

Bakteriálne ochorenia, medzi ktoré patrí aj salmonelóza, sa vyskytujú najmä počas teplých mesiacov roka.

Zvyčajne vzostup výskytu ochorení nastáva v mesiaci jún a zvýšená chorobnosť pretrváva do septembra. Ale ukazuje sa, že nie je to pravidlom.

Preventívne opatrenia zaberajú

Prečítajte si tiež: V Trebišove vypukla epidémia salmonelózy, nakazenú museli operovať

„Vlani kulminovala chorobnosť na salmonelózu v SR v septembri, v Košickom kraji v auguste a v okrese Trebišov v júli. Tento rok bola najvyššia chorobnosť v našom okrese, v Košickom kraji, ale aj v SR v mesiaci jún. Avšak za doterajšie obdobie roku 2017 už bola chorobnosť na salmonelózu takmer dvojnásobne vyššia ako za celý rok 2016. Najčastejšie ochoreli na salmonelózu deti vo veku do 5 rokov, osobitne najviac bolo tých, ktoré ešte nedovŕšili ani jeden rok. Ďalšími najčastejšie chorými boli 15-19-roční a seniori. Hlavným pôvodcom ochorení bola Salmonella enteritidis, ktorá je každoročne príčinou 80 a viac percent všetkých ochorení na salmonelózu. Z dlhodobého hľadiska je trend výskytu salmonelózy klesajúci, čo zodpovedá celoplošne prijímaným preventívnym opatreniam ako aj vysokej hygienickej úrovni a bezpečným technologickým postupom pri príprave stravy. Z pohľadu vekovej štruktúry chorobnosti je však potrebné apelovať na bezpečnú prípravu stravy pre malé deti a seniorov, čo znamená predovšetkým uplatňovať technologickú úpravu stravy, ktorá zaručí zničenie pôvodcu nákazy, najmä varenie a dusenie,“ zhrnula doterajší výskyt choroby u nás Lucia Demesová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trebišove .

Hrubé nedostatky osobnej hygieny

Odborníčka upozorňuje predovšetkým na zvýšenú opatrnosť najmä počas horúcich dní, ale nielen teraz.

Na vyvolanie ochorenia potrebujú totiž salmonely čas, vhodné prostredie a teplotu na rozmnoženie.

Sú odolné voči vonkajšiemu prostrediu a dokážu prežívať aj v sušenom mlieku, pri chladničkových teplotách, aj v mrazených výrobkoch, na kuchynskom náradí, pracovných plochách, obkladačkách a podobne.

Ničí ich 10-minútový var, alebo teplota 70 °C, ktorá pôsobí na potraviny minimálne 30 minút a aj dezinfekčné látky. K prenosu medzi ľuďmi dochádza iba pri hrubých nedostatkoch v osobnej hygiene.

Najčastejšími faktormi prenosu sú jedlá s obsahom nedostatočne tepelne spracovaných vajec, ako sú krémové zákusky, žemľovka s penou, zmrzlina, doma pripravované majonézy a majonézové šaláty.

Odchodom leta a horúcich dní ohrozenie salmonelami nekončí už aj preto, lebo mnohé „dobroty“ z domácej kuchyne konzumujeme aj počas roka.

Neprehliadnite tiež

Pozrite si výstavu Koňare v prešovskom krajskom múzeu

Mesto a okolie bolo v minulosti známe tradíciou chovania koní.

Z Cégerskej skaly uvidíte panorámu do kaňonu Slanej

Maďarsko-slovenská interaktívna mapa ponúkne lokality na pozorovanie vtákov.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čipový génius Rado Danilák: Viem, ako súperiť s Intelom

Počítačový výskumník a podnikateľ so slovenskými koreňmi vysvetľuje, ako sa môže presadiť malý hráč.

KOMENTÁRE

Prečo sa Česi rozhodli vyhodiť vlastnú krajinu do povetria

Voliči Mariana Kotlebu a Miloša Zemana sa hnevajú na 21. storočie.

TECH

Historici sa mýlia, čiernu smrť roznieslo čosi iné

Nový výskum naznačuje, ako sa problém šíril.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  2. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  3. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  4. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  5. Alarica – new business project in the market of shoes
  6. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  7. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  8. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  9. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  10. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 13 343
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 411
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 220
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 1 951
  5. Kam do tepla v januári? 1 701
  6. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku 1 655
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 368
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 194
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 896
  10. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 891

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop