Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Utorok, 15. jún, 2021 | Meniny má VítKrížovkyKrížovky

Hygienici rekapitulovali výskyt salmonelózy v Trebišove

Odborníci apelujú na bezpečnú prípravu stravy pre malé deti a starších ľudí.

Žemľovka. Je častým zdrojom salmonelózy. Žemľovka. Je častým zdrojom salmonelózy. (Zdroj: archív)

TREBIŠOV. Sotva uplynuli dva mesiace od hromadného výskytu salmonelózy v Trebišove.

Podľa všetkého ale treba byť sústavne v strehu. Hygienici upozorňujú na mnohé faktory, ktoré v tomto prípade ohrozujú zdravie človeka.

Bakteriálne ochorenia, medzi ktoré patrí aj salmonelóza, sa vyskytujú najmä počas teplých mesiacov roka.

Zvyčajne vzostup výskytu ochorení nastáva v mesiaci jún a zvýšená chorobnosť pretrváva do septembra. Ale ukazuje sa, že nie je to pravidlom.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Preventívne opatrenia zaberajú

Prečítajte si tiež: V Trebišove vypukla epidémia salmonelózy, nakazenú museli operovať Čítajte 

„Vlani kulminovala chorobnosť na salmonelózu v SR v septembri, v Košickom kraji v auguste a v okrese Trebišov v júli. Tento rok bola najvyššia chorobnosť v našom okrese, v Košickom kraji, ale aj v SR v mesiaci jún. Avšak za doterajšie obdobie roku 2017 už bola chorobnosť na salmonelózu takmer dvojnásobne vyššia ako za celý rok 2016. Najčastejšie ochoreli na salmonelózu deti vo veku do 5 rokov, osobitne najviac bolo tých, ktoré ešte nedovŕšili ani jeden rok. Ďalšími najčastejšie chorými boli 15-19-roční a seniori. Hlavným pôvodcom ochorení bola Salmonella enteritidis, ktorá je každoročne príčinou 80 a viac percent všetkých ochorení na salmonelózu. Z dlhodobého hľadiska je trend výskytu salmonelózy klesajúci, čo zodpovedá celoplošne prijímaným preventívnym opatreniam ako aj vysokej hygienickej úrovni a bezpečným technologickým postupom pri príprave stravy. Z pohľadu vekovej štruktúry chorobnosti je však potrebné apelovať na bezpečnú prípravu stravy pre malé deti a seniorov, čo znamená predovšetkým uplatňovať technologickú úpravu stravy, ktorá zaručí zničenie pôvodcu nákazy, najmä varenie a dusenie,“ zhrnula doterajší výskyt choroby u nás Lucia Demesová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Trebišove .

Skryť Vypnúť reklamu

Hrubé nedostatky osobnej hygieny

Odborníčka upozorňuje predovšetkým na zvýšenú opatrnosť najmä počas horúcich dní, ale nielen teraz.

Na vyvolanie ochorenia potrebujú totiž salmonely čas, vhodné prostredie a teplotu na rozmnoženie.

Sú odolné voči vonkajšiemu prostrediu a dokážu prežívať aj v sušenom mlieku, pri chladničkových teplotách, aj v mrazených výrobkoch, na kuchynskom náradí, pracovných plochách, obkladačkách a podobne.

Ničí ich 10-minútový var, alebo teplota 70 °C, ktorá pôsobí na potraviny minimálne 30 minút a aj dezinfekčné látky. K prenosu medzi ľuďmi dochádza iba pri hrubých nedostatkoch v osobnej hygiene.

Najčastejšími faktormi prenosu sú jedlá s obsahom nedostatočne tepelne spracovaných vajec, ako sú krémové zákusky, žemľovka s penou, zmrzlina, doma pripravované majonézy a majonézové šaláty.

Skryť Vypnúť reklamu

Odchodom leta a horúcich dní ohrozenie salmonelami nekončí už aj preto, lebo mnohé „dobroty“ z domácej kuchyne konzumujeme aj počas roka.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  5. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  6. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  7. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  10. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  1. Jablone prinesú ovocie v podobe komfortného bývania
  2. Stačí mi elektromobil? Pozreli sme sa, ako je to s dojazdom
  3. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom
  4. Behind every successful business lies a set of skilled people
  5. Klimatická zmena rozkývala štatistiky škôd na domoch a bytoch
  6. Ako sa mení dynamika firiem?
  7. Hudbou proti holorubom.
  8. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  9. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  10. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  1. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 19 547
  2. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 12 354
  3. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 11 211
  4. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 9 651
  5. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 9 479
  6. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 9 274
  7. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 286
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť 6 165
  9. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 5 619
  10. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 4 710
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop