Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Piatok, 22. január, 2021 | Meniny má ZoraKrížovkyKrížovky
INZERCIA

U baristu zdobia cappuccino zlatom

Miro Škorvánek je dôkazom, že ak robíte so srdcom, ľudia to ocenia.

Kaviareň U baristu.Kaviareň U baristu. (Zdroj: archív)

Príbeh kaviarne U baristu v blízkosti centra Michaloviec je inšpiratívnym z mnohých dôvodov.

Hovorí o tom, že ak si niečo veľmi želáte a ste ochotní tvrdo pracovať, tak sa vám to iste podarí a svoj sen si splníte.

Ale aj o tom, že ak robíte niečo so srdcom, ľudia si to všimnú a ocenia.

Káva učarovala majiteľovi Mirovi Škorvánekovi už ako malému chlapcovi.

V nedeľu ráno ho budil zvuk mlynčeka a čerstvo uvarená káva, ktorej vôňa sa šírila po celom dome.

V čase dospievania ho káva sprevádzala na stretnutiach s priateľmi a keď začal pracovať za barom v kaviarni, zaujala a očarila ho natoľko, že prešiel rôznymi školeniami a stážami na Slovensku i v zahraničí, aby sa o káve a jej príprave naučil čo najviac.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Skryť Vypnúť reklamu

Za úspechom tvrdá drina

„Každý úspech na súťaži, nové skúseností na školeniach ma posúvali ďalej a moje nadšenie rástlo. Všetko som si tvrdo odmakal, od čašníka, cez prácu za barom až po organizovanie personálu. Neprišlo to zo dňa na deň, financie mi nespadli z neba, myšlienka čakala na realizáciu osem rokov a dnes sa teším, že som nestratil odhodlanie a aj napriek ťažkým začiatkom som vytrval. Najväčšou odmenou sú pre mňa priaznivé reakcie ľudí, sú dôkazom, že to, čo robím, má zmysel,“ hovorí Miro Škorvánek.

Získal mnoho cien na rôznych súťažiach i certifikáty o úspešnom absolvovaní odborných školení.

Útulný interiér láka k relaxu

Dodáva, že sa dlho snažil nájsť vyhovujúci priestor, ktorý by nebol ďaleko od centra mesta, nachádzal sa v blízkosti väčšieho pohybu ľudí, mal veľké priestranné okná na ulicu, možnosť letnej terasy, vhodného umiestnenia centrálneho baru i priestoru pre fajčiarov.

Skryť Vypnúť reklamu

„Čakanie sa oplatilo, napokon som našiel priestor v bývalej, vyše 140-ročnej budove, ktorá patrila nemocnici a po predaji ju zrekonštruoval súkromný investor. Po dlhých debatách s architektom sme spolu s otcom zrealizovali interiér.“

A my tlieskame, pretože U Baristu je príjemne, útulne, každučký detail dotvára čarovnú atmosféru.

Kreatívne využité tapety pripomínajúce knižnicu plnú kníh, či naukladané polienka dreva evokujú teplo a pocit domova.

Za barom si všímame špičkový kávovar, tri mlynčeky, vo vitríne sa na nám ponúkajú chutné čerstvé zákusky.

Pohodový interiér vo farbách kávy a pohodlné kreslá a kresielka priam nabádajú hostí zastaviť sa a odpočívať, vychutnať si kávu so sladkou dobrotou, odstrihnúť sa aspoň na chvíľu od každodenného stresu.

Skryť Vypnúť reklamu

A ak sa v Michalovciach opýtate fajnšmekrov na kávu, dozviete sa, že sú radi, že aj v ich meste konečne funguje niečo výnimočné.

Výnimočné cappuccino chutí báječne

„Používame taliansku značku kávy Bazzara, ktorá sa nám osvedčila a je veľmi chutná. Na druhom mlynčeku máme vlastnú zmes, ktorá je ideálna na prípravu mliečnych káv a na treťom obmieňame špeciálne odrodové kávy z rôznych kútov sveta. V ponuke máme aj filtrované kávy, pripravované napríklad cez Chemex, V60. A eropress. A raritu na Slovensku, cappucino s jedlým dvadsaťdvakarátovým zlatom, ktoré servírujeme v karlovarskom porceláne na striebornom podnose. Chutí báječne a hostia si to doprajú najmä pri výnimočných príležitostiach,“ vysvetľuje Miro Škorvánek.

Jeho filozofiou je dať do práce dušu a srdce, lebo inak to nemá význam.

Chutné raňajky i hudobné večery

Ak si chcú hostia odniesť kávu aj domov, môžu si vybrať zo širokej ponuky odrodových káv vlastnej značky Barista priamo s kávovníkových plantáži z Indie, Kostariky, či Kuby.

U baristu im ju odborne pomelú podľa spôsobu jej používania, všetko pekne zabalia.

„Ľudí zaujala aj naša raňajková ponuka, okrem pannini ponúkame müslí s čerstvým ovocím a kakom, jogurtový pohár s chrumkavými cereáliami, orieškami a ovocím, ale aj rôzne druhy smoothies a chystáme sa odštartovať aj ponuku fresh ľadových jogurtov a limonád. Každý deň je v ponuke viacero druhov zdravých raw koláčov, ale aj niekoľko čerstvých klasických koláčikov ako sú cheesecake, čokoladové brownies, belgickú čokoládu v rôznych kombináciách,“ predstavuje ponuku majiteľ.

Novinky vždy vymýšľa a degustuje so svojim personálom, ktorého názory si váži a počúva a spoločne potom rozhodujú, čo zaradia do ponuky.

„Pravidelne pripravujeme hudobné večery, či degustácie. Do našej kaviarne zavítali umelci z hudobného sveta, napríklad speváčka Lina Mayer v rámci fashion fotografovania v šatách módnej návrhárky Izabely Komjati, hlas Metalindy Andy Samuel Hudák, či hudobná stálica kaviarne Aamenco umelec Paco de Eva. V máji privítame taktiež Tomasa Puskailera. Reakcie ľudí sú veľkým povzbudením, ale viem, že nemôžeme zaspať na vavrínoch. Neustále preto vnímame novinky v kávovej kultúre, aby sme držali krok so svetom. Lebo aj v Michalovciach žijú ľudia, ktorí si zaslúžia len to najlepšie. Zvláštnosťou našej kaviarne je aj pivný kávový špeciál pod značkou Barista, ktorý si veľmi naši zákazníci obľúbili, “ lúči sa s nami sympatický majiteľ kaviarne U baristu Miro Škorvánek s pozdravom www.kavezdar.sk

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 35 455
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 347
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 12 060
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 412
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 987
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 159
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 693
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 375
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 293
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 4 558
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Reštaurácie, kaviarne, pivárne, hotely a penzióny na východe

Prečítajte si aj ďalšie články k téme

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Testov, ochranných pomôcok aj dezinfekcie majú dosť.

4 h
Horiace drevené obydlie na Dreveníku.

O strechu nad hlavou prišlo 30 ľudí, starosta im hľadá ubytovanie.

2 h
Testovanie na Prešovskej univerzite.

Rektor aj župan už prešli testom.

5 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Poukazovanie na akúsi „kritickú infraštruktúru“ je kastovou verziou rakúsko-uhorského dedičstva.

20. jan
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.

PCR testy na Slovensku odhalili viac ako 233-tisíc nakazených koronavírusom. Pandémia Covid-19 si vyžiadala 3 894 obetí. Na Slovensku prebieha plošné testovanie.

12 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop