Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Sobota, 21. október, 2017 | Meniny má Uršuľa

Víno z Orechovej má dobré meno. Tradíciu sa podarilo oživiť

Pre obec v Sobranskom okrese sú typické vinice.

Profesionálny vinár Pavol Michálek starší. (Zdroj: TASR/Michaela Zdražilová)

ORECHOVÁ. Pre obec Orechová v Sobranskom okrese sú typické vinice, kedysi tu bola i šľachtiteľská stanica Výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho v Bratislave.

Jedným z dôvodov, prečo sa ich súčasný majiteľ Pavol Michálek rozhodol na nich pracovať, je fakt, že v 90. rokoch upadali.

"S vinárstvom som začal po skončení vysokej školy v Ledniciach na Morave. Otec, profesionálny vinár, ma nasmeroval týmto smerom, tak som týmto smerom išiel," uviedol s tým, že s vínom sa spolu s bratom stretávali už od detstva.

Dnes Pivnica Orechová zamestnáva približne 25 ľudí, ročne vyrobí okolo 300 000 litrov vína.

Zachraňovali starú tradíciu

Keď v roku 1993 prišiel do Orechovej, z 54 hektárov rozlohy zapísaných vinohradov bolo rodiacich okolo 18.

"Dostali sme to do dnešného stavu, kedy máme reálne približne 60 hektárov, ktoré rodia. Keby sme tu neprišli, nepredpokladám, že by to fungovalo," priblížil.

Dnes tu pestujú komerčné odrody typické nielen pre túto oblasť. U bielych vín je to približne desať druhov, u červených päť.

"Ideálne pre nás by bolo mať jednu alebo dve odrody, tak ako je to vo svete bežné, a s tými sa hrať na celej ploche," spomenul.

Pri viacerých druhoch je to náročnejšie, pretože každej odrode sa musia venovať zvlášť. "Takisto v pivnici to spracovanie u každej odrody je trošku iné."

Pátranie po archívoch

Vinohrady v Orechovej začal koncom 50. rokov podľa jeho slov sadiť semenársky podnik, neskôr ich pod seba vzal výskumný ústav.

Keďže v blízkych obciach, ako je Tibava, Krčava a Priekopa, má vinárstvo približne 200-ročnú tradíciu, Michálek predpokladá, že to neobišlo ani Orechovú.

"Táto oblasť kedysi patrila pod Užskú župu. Užhorod je v inom štáte, je problém dostať sa k nejakým archívnym písomnostiam ohľadom vinohradníctva tu v tejto oblasti. Máme dohodu s michalovským múzeom, že nám urobia štúdiu a pôjdu po archívoch," doplnil.

Víno ako životný štýl

Pavol Michálek starší sa do Orechovej dostal ešte v roku 1966, keď pre víno zanechal pedagogickú prax.

"Vinič je pre mňa hlavnejší. Je to rastlina, ktorej treba rozumieť. Dáva mi strašne veľa," uviedol s tým, že k ochutnávke jeho výsledného produktu postačí dobrá partia.

Jeho syn tvrdí, že pri kúpe akéhokoľvek vína sa treba riadiť dátumom výroby, resp. plnenia. "Ten by mal byť čo najbližšie k dátumu kupovania," uviedol.

Víno je podľa neho živý organizmus, podobne ako človek. Je mladé, zrelé, dospelé a staré.

"Najdlhší čas svojho života sme dospelí. Ako dlho bude víno dospelé, vhodné na pitie, kedy bude mať chuťové a nutričné hodnoty, ktoré má mať, ovplyvňujete skladovaním. Domnievať sa, že vinár dal do fľaše víno s tým, že bude dobré o dva roky, je pri našich reduktívnych vínach hlúposť," dodal.

Každý vinár dá podľa neho víno do fľaše vtedy, keď je dobré a vhodné na pitie.

Špecifické podnebie robí svoje

V Orechovej majú vinári aj prozaické problémy. Vyvarovať sa musia plesňovej chorobe - múčnatke.

"Je tu suchšie podnebie, máme chladnejšie zimy, teplejšie letá, Vihorlat nám nepustí zrážky. Ruka v ruke so suchým počasím nám na jar napádajú vinice roztoče," priblížil Pavol Michálek.

Na druhej strane obsahuje hrozno viac cukru pre teplejšie podnebie.

"Poloha je veľmi dobrá a v podstate nie je na čo sa sťažovať. Keby to však bolo jednoduché pestovať, tak by to pestoval každý," doplnil.

Starostlivosť o vinič totiž nie je podľa Micháleka jednoduchá záležitosť.

"My tu režeme len na jeden ťažeň, máme posuvné dvojdrátia, čo je tiež taká na Slovensku málo rozšírená vec," vysvetlil.

Hrozno je ako liana, ktorú, ako tvrdí, nemôže pestovateľ nechať v stave, v akom divo rastie, pretože nebude mať úrodu.

"Vinič musíte redukovať, strihať, aby vyhodil jednoročné letorasty, na ktorých vyrastú tohtoročné, na ktorých bude už hrozno," priblížil metódu strihania.

Odporúča si však v tejto súvislosti pozrieť literatúru, prípadne k tomu prizvať odborníka, ktorých je však podľa jeho slov málo.

Pomáha aj miestna meteorologička

V tunajších vinohradoch pracuje už 42 rokov Jozefína Kaťuchová. Do vinice ju priviedla láska k prírode. Považujú ju tu za miestnu meteorologičku, keďže už 25 rokov trikrát denne meria teplotu pôdy a vzduchu.

Informácie získava pre Slovenský hydrometeorologický ústav. Ani raz počas tých rokov sa jej na to nepodarilo zabudnúť.

Teploty vzduchu i pôdy ovplyvňujú podľa jej slov vývoj viniča. Majitelia vinohradov sú preto vďační, že majú kolegyňu, ktorá zabezpečuje takýto monitoring, na základe ktorého môžu v prípade potreby vykonávať príslušné práce.

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk

Neprehliadnite tiež

Rodáci z Humenského okresu sa preslávili v umení aj v móde

Na korene nezabudli, aj keď ich život odvial ďaleko.

Kafka sa v oslavách nevyžíval z úcty k bývalému klubu

HC Košice zdolali v šlágri 13. kola Banskú Bystricu na svojom ľade 5:2.

Košičania sa už učia na ceste zipsovať

Niektorí však stále trúbia a gestikulujú.

Igráčik musel čeliť päťročnici i socialistickej schvaľovacej komisii

Fenomén legendárnej hračky ukazujú v Košiciach.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Populista, podvodník ale aj blízky človek. Babiša vnímajú ľudia v Smere rôzne

Marián Kéry zo Smeru považuje Andreja Babiša za populistu, jeho stranícky kolega Číž za blízkeho človeka.

DOMOV

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Ľudia tu na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

SVET

Minúta po minúte: České voľby pokračujú druhým dňom

Česi rozhodnú o smerovaní krajiny.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 7 769
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 620
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 289
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 2 826
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 218
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 462
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 1 045
  8. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 011
  9. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 007
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 989

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop