Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Štvrtok, 14. december, 2017 | Meniny má Branislava, Bronislava
Pridajte si svoje mesto

Víno z Orechovej má dobré meno. Tradíciu sa podarilo oživiť

Pre obec v Sobranskom okrese sú typické vinice.

Profesionálny vinár Pavol Michálek starší. (Zdroj: TASR/Michaela Zdražilová)

ORECHOVÁ. Pre obec Orechová v Sobranskom okrese sú typické vinice, kedysi tu bola i šľachtiteľská stanica Výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho v Bratislave.

Jedným z dôvodov, prečo sa ich súčasný majiteľ Pavol Michálek rozhodol na nich pracovať, je fakt, že v 90. rokoch upadali.

"S vinárstvom som začal po skončení vysokej školy v Ledniciach na Morave. Otec, profesionálny vinár, ma nasmeroval týmto smerom, tak som týmto smerom išiel," uviedol s tým, že s vínom sa spolu s bratom stretávali už od detstva.

Dnes Pivnica Orechová zamestnáva približne 25 ľudí, ročne vyrobí okolo 300 000 litrov vína.

Zachraňovali starú tradíciu

Keď v roku 1993 prišiel do Orechovej, z 54 hektárov rozlohy zapísaných vinohradov bolo rodiacich okolo 18.

"Dostali sme to do dnešného stavu, kedy máme reálne približne 60 hektárov, ktoré rodia. Keby sme tu neprišli, nepredpokladám, že by to fungovalo," priblížil.

Dnes tu pestujú komerčné odrody typické nielen pre túto oblasť. U bielych vín je to približne desať druhov, u červených päť.

"Ideálne pre nás by bolo mať jednu alebo dve odrody, tak ako je to vo svete bežné, a s tými sa hrať na celej ploche," spomenul.

Pri viacerých druhoch je to náročnejšie, pretože každej odrode sa musia venovať zvlášť. "Takisto v pivnici to spracovanie u každej odrody je trošku iné."

Pátranie po archívoch

Vinohrady v Orechovej začal koncom 50. rokov podľa jeho slov sadiť semenársky podnik, neskôr ich pod seba vzal výskumný ústav.

Keďže v blízkych obciach, ako je Tibava, Krčava a Priekopa, má vinárstvo približne 200-ročnú tradíciu, Michálek predpokladá, že to neobišlo ani Orechovú.

"Táto oblasť kedysi patrila pod Užskú župu. Užhorod je v inom štáte, je problém dostať sa k nejakým archívnym písomnostiam ohľadom vinohradníctva tu v tejto oblasti. Máme dohodu s michalovským múzeom, že nám urobia štúdiu a pôjdu po archívoch," doplnil.

Víno ako životný štýl

Pavol Michálek starší sa do Orechovej dostal ešte v roku 1966, keď pre víno zanechal pedagogickú prax.

"Vinič je pre mňa hlavnejší. Je to rastlina, ktorej treba rozumieť. Dáva mi strašne veľa," uviedol s tým, že k ochutnávke jeho výsledného produktu postačí dobrá partia.

Jeho syn tvrdí, že pri kúpe akéhokoľvek vína sa treba riadiť dátumom výroby, resp. plnenia. "Ten by mal byť čo najbližšie k dátumu kupovania," uviedol.

Víno je podľa neho živý organizmus, podobne ako človek. Je mladé, zrelé, dospelé a staré.

"Najdlhší čas svojho života sme dospelí. Ako dlho bude víno dospelé, vhodné na pitie, kedy bude mať chuťové a nutričné hodnoty, ktoré má mať, ovplyvňujete skladovaním. Domnievať sa, že vinár dal do fľaše víno s tým, že bude dobré o dva roky, je pri našich reduktívnych vínach hlúposť," dodal.

Každý vinár dá podľa neho víno do fľaše vtedy, keď je dobré a vhodné na pitie.

Špecifické podnebie robí svoje

V Orechovej majú vinári aj prozaické problémy. Vyvarovať sa musia plesňovej chorobe - múčnatke.

"Je tu suchšie podnebie, máme chladnejšie zimy, teplejšie letá, Vihorlat nám nepustí zrážky. Ruka v ruke so suchým počasím nám na jar napádajú vinice roztoče," priblížil Pavol Michálek.

Na druhej strane obsahuje hrozno viac cukru pre teplejšie podnebie.

"Poloha je veľmi dobrá a v podstate nie je na čo sa sťažovať. Keby to však bolo jednoduché pestovať, tak by to pestoval každý," doplnil.

Starostlivosť o vinič totiž nie je podľa Micháleka jednoduchá záležitosť.

"My tu režeme len na jeden ťažeň, máme posuvné dvojdrátia, čo je tiež taká na Slovensku málo rozšírená vec," vysvetlil.

Hrozno je ako liana, ktorú, ako tvrdí, nemôže pestovateľ nechať v stave, v akom divo rastie, pretože nebude mať úrodu.

"Vinič musíte redukovať, strihať, aby vyhodil jednoročné letorasty, na ktorých vyrastú tohtoročné, na ktorých bude už hrozno," priblížil metódu strihania.

Odporúča si však v tejto súvislosti pozrieť literatúru, prípadne k tomu prizvať odborníka, ktorých je však podľa jeho slov málo.

Pomáha aj miestna meteorologička

V tunajších vinohradoch pracuje už 42 rokov Jozefína Kaťuchová. Do vinice ju priviedla láska k prírode. Považujú ju tu za miestnu meteorologičku, keďže už 25 rokov trikrát denne meria teplotu pôdy a vzduchu.

Informácie získava pre Slovenský hydrometeorologický ústav. Ani raz počas tých rokov sa jej na to nepodarilo zabudnúť.

Teploty vzduchu i pôdy ovplyvňujú podľa jej slov vývoj viniča. Majitelia vinohradov sú preto vďační, že majú kolegyňu, ktorá zabezpečuje takýto monitoring, na základe ktorého môžu v prípade potreby vykonávať príslušné práce.

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk

Neprehliadnite tiež

Starosta Krásnej Rómov aj tak presťahuje. Radšej už neprezradí kam

Vraj to nebude ani mestský sociálny byt, ani útulok.

Na apartmány súhlas nedostali. Premenovali ich na ubytovne

Útvar hlavného architekta bol proti. Už nie je.

Prešov čaká Turčanovej najväčší investičný rok

Čo všetko sa v meste urobí? Aj o tom rozhodli poslanci.

Na Bikoši je rušno, začali stavať polyfunkčný objekt

Ďalšie nové byty by mali pribudnúť v blízkej budúcnosti na Sídlisku IIl.

ROZHOVOR

Spišiak Filinský už tretiu sezónu pôsobí na Apeninskom polostrove

Aktuálne si oblieka dres turínskeho tímu FC.

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

My jediní máme Boha. Patrí iba nám a robí všetko, čo chceme

Slovenský Boh nám poslal slovenského Ježiša cez jeho slovenskú matku, aby nás chránil.

TV

Študenti z STU postavili auto so zrýchlením superšportu

Cenový odhad tohtoročného modelu je vyše 120-tisíc eur.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  2. Vianočný bázar chalaňov
  3. Vianočné mecheche 2017
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  5. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  6. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  7. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  8. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  9. Zamestnanci a študenti EU v BA darovali radosť a vyčarili úsmev
  10. Rekonštrukcia v zime? Prečo nie?
  1. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 6 849
  2. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 5 923
  3. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 3 626
  4. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 2 245
  5. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 2 224
  6. Top First moment dovolenky na leto 2018 2 086
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 001
  8. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 1 984
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 1 641
  10. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 1 411

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop