Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Nedeľa, 24. september, 2017 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Víno z Orechovej má dobré meno. Tradíciu sa podarilo oživiť

Pre obec v Sobranskom okrese sú typické vinice.

Profesionálny vinár Pavol Michálek starší. (Zdroj: TASR/Michaela Zdražilová)

ORECHOVÁ. Pre obec Orechová v Sobranskom okrese sú typické vinice, kedysi tu bola i šľachtiteľská stanica Výskumného ústavu vinohradníckeho a vinárskeho v Bratislave.

Jedným z dôvodov, prečo sa ich súčasný majiteľ Pavol Michálek rozhodol na nich pracovať, je fakt, že v 90. rokoch upadali.

"S vinárstvom som začal po skončení vysokej školy v Ledniciach na Morave. Otec, profesionálny vinár, ma nasmeroval týmto smerom, tak som týmto smerom išiel," uviedol s tým, že s vínom sa spolu s bratom stretávali už od detstva.

Dnes Pivnica Orechová zamestnáva približne 25 ľudí, ročne vyrobí okolo 300 000 litrov vína.

Zachraňovali starú tradíciu

Keď v roku 1993 prišiel do Orechovej, z 54 hektárov rozlohy zapísaných vinohradov bolo rodiacich okolo 18.

"Dostali sme to do dnešného stavu, kedy máme reálne približne 60 hektárov, ktoré rodia. Keby sme tu neprišli, nepredpokladám, že by to fungovalo," priblížil.

Dnes tu pestujú komerčné odrody typické nielen pre túto oblasť. U bielych vín je to približne desať druhov, u červených päť.

"Ideálne pre nás by bolo mať jednu alebo dve odrody, tak ako je to vo svete bežné, a s tými sa hrať na celej ploche," spomenul.

Pri viacerých druhoch je to náročnejšie, pretože každej odrode sa musia venovať zvlášť. "Takisto v pivnici to spracovanie u každej odrody je trošku iné."

Pátranie po archívoch

Vinohrady v Orechovej začal koncom 50. rokov podľa jeho slov sadiť semenársky podnik, neskôr ich pod seba vzal výskumný ústav.

Keďže v blízkych obciach, ako je Tibava, Krčava a Priekopa, má vinárstvo približne 200-ročnú tradíciu, Michálek predpokladá, že to neobišlo ani Orechovú.

"Táto oblasť kedysi patrila pod Užskú župu. Užhorod je v inom štáte, je problém dostať sa k nejakým archívnym písomnostiam ohľadom vinohradníctva tu v tejto oblasti. Máme dohodu s michalovským múzeom, že nám urobia štúdiu a pôjdu po archívoch," doplnil.

Víno ako životný štýl

Pavol Michálek starší sa do Orechovej dostal ešte v roku 1966, keď pre víno zanechal pedagogickú prax.

"Vinič je pre mňa hlavnejší. Je to rastlina, ktorej treba rozumieť. Dáva mi strašne veľa," uviedol s tým, že k ochutnávke jeho výsledného produktu postačí dobrá partia.

Jeho syn tvrdí, že pri kúpe akéhokoľvek vína sa treba riadiť dátumom výroby, resp. plnenia. "Ten by mal byť čo najbližšie k dátumu kupovania," uviedol.

Víno je podľa neho živý organizmus, podobne ako človek. Je mladé, zrelé, dospelé a staré.

"Najdlhší čas svojho života sme dospelí. Ako dlho bude víno dospelé, vhodné na pitie, kedy bude mať chuťové a nutričné hodnoty, ktoré má mať, ovplyvňujete skladovaním. Domnievať sa, že vinár dal do fľaše víno s tým, že bude dobré o dva roky, je pri našich reduktívnych vínach hlúposť," dodal.

Každý vinár dá podľa neho víno do fľaše vtedy, keď je dobré a vhodné na pitie.

Špecifické podnebie robí svoje

V Orechovej majú vinári aj prozaické problémy. Vyvarovať sa musia plesňovej chorobe - múčnatke.

"Je tu suchšie podnebie, máme chladnejšie zimy, teplejšie letá, Vihorlat nám nepustí zrážky. Ruka v ruke so suchým počasím nám na jar napádajú vinice roztoče," priblížil Pavol Michálek.

Na druhej strane obsahuje hrozno viac cukru pre teplejšie podnebie.

"Poloha je veľmi dobrá a v podstate nie je na čo sa sťažovať. Keby to však bolo jednoduché pestovať, tak by to pestoval každý," doplnil.

Starostlivosť o vinič totiž nie je podľa Micháleka jednoduchá záležitosť.

"My tu režeme len na jeden ťažeň, máme posuvné dvojdrátia, čo je tiež taká na Slovensku málo rozšírená vec," vysvetlil.

Hrozno je ako liana, ktorú, ako tvrdí, nemôže pestovateľ nechať v stave, v akom divo rastie, pretože nebude mať úrodu.

"Vinič musíte redukovať, strihať, aby vyhodil jednoročné letorasty, na ktorých vyrastú tohtoročné, na ktorých bude už hrozno," priblížil metódu strihania.

Odporúča si však v tejto súvislosti pozrieť literatúru, prípadne k tomu prizvať odborníka, ktorých je však podľa jeho slov málo.

Pomáha aj miestna meteorologička

V tunajších vinohradoch pracuje už 42 rokov Jozefína Kaťuchová. Do vinice ju priviedla láska k prírode. Považujú ju tu za miestnu meteorologičku, keďže už 25 rokov trikrát denne meria teplotu pôdy a vzduchu.

Informácie získava pre Slovenský hydrometeorologický ústav. Ani raz počas tých rokov sa jej na to nepodarilo zabudnúť.

Teploty vzduchu i pôdy ovplyvňujú podľa jej slov vývoj viniča. Majitelia vinohradov sú preto vďační, že majú kolegyňu, ktorá zabezpečuje takýto monitoring, na základe ktorého môžu v prípade potreby vykonávať príslušné práce.

Téma: Fotky, Fotografie a fotogalérie


Pozrite si tiež články z hlavnej témy Fotky, Fotografie a fotogalérie  na domov.sme.sk

Neprehliadnite tiež

Portréty legiend športu poškodili. Vydržali len tri dni

Ján Kozák to predvídal už pri ich odhalení.

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

Basketbalistky Good Angels zvíťazili v Lotyšsku aj do tretice

Na prvom turnaji Východoeurópskej ligy ešte nenašli premožiteľky.

Učiteľka je v policajnej cele, nafúkala takmer dve promile

Prešovčanke hrozí väzenie do jedného roka.

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan: Bol som zmierený s tým, že nevyhrám

Slovenský cyklista dokázal to, čo sa ešte nikdy nikomu nepodarilo.

ŠPORT

Sagan, Sagan a opäť Sagan. Chlapec bez nervov je tretí raz majstrom sveta

Pre mňa je to neuveriteľné, výnimočné, vravel slovenský cyklista.

KOMENTÁRE

Až teraz si Merkelová začína budovať svoj odkaz

Bude to ona, kto bude ovládať nemeckú aj európsku politiku.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 810
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 10 556
  3. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 5 256
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 072
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 070
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 539
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 294
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 227
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 204
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 660

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop