Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Nedeľa, 21. október, 2018 | Meniny má Uršuľa
Nájdete nás na webe

Aj v Trebišove našli pochybné mäso z Brazílie

Laboratórnym vyšetrením zistili, že bolo nevhodné na konzumovanie.

Nebezpečné mäso. Mrazené vzorky.(Zdroj: ilustračné - TASR/ÚVZ SR)

TREBIŠOV. V ostatných týždňoch rozrušila spotrebiteľov mäsa na Slovensku správa o nekorektnej a nebezpečnej úprave mäsa z Brazílie.

Kontroly potvrdili, že sa dostalo aj k nám, preto sme si overovali systém kontroly kvality mäsa v regióne Dolného Zemplína.

Riaditeľ Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Trebišove Stanislav Kovalík nám povedal, že dovoz, výroba i spracovanie mäsa a výrobkov z neho je pod neustálou kontrolou odborníkov.

Prečítajte si tiež: V Bratislave našli 21 ton kuracieho mäsa nakazeného salmonelou
Článok pokračuje pod video reklamou

Ani Zemplín neobišlo brazílske mäso

Na základe medializovaných informácií o vážnych podvodoch na produktoch živočíšneho pôvodu vyrobených v Brazílii bola Regionálnym veterinárnym a potravinovým správam na Slovensku nariadená cielená kontrola zameraná na uvádzanie na trh všetkých produktov živočíšneho pôvodu vyrobených v Brazílii.

Inšpektori RVPS v Trebišove pri kontrolách zistili predaj dvoch šarží mrazených hydinových pečení pôvodom z Brazílie.

Uvedené výrobky boli podľa zákona o potravinách pozastavené do ukončenia laboratórneho vyšetrenia.

„Laboratórnym vyšetrením boli začiatkom tohto týždňa u jednej vzorky dokázané senzorické zmeny a teda nevhodnosť na ľudský konzum. Predávajúcim uvádzajúcim do obehu nevyhovujúce výrobky bolo uložené opatrenie na ich neškodné odstránenie a uložená pokuta za uvádzanie do obehu nevyhovujúcich výrobkov,“ uzavrel čerstvý prípad riaditeľ RVPS v Trebišove.

Prečítajte si tiež: Hygienici našli v Trenčíne brazílske mäso od podozrivého výrobcu

Uskutočnili vyše tisíc kontrol potravín

„Odbor hygieny potravín a potravinového dozoru svojou pravidelnou činnosťou dohliada predovšetkým na to, aby sa na trh neumiestňovali potraviny, ktoré z hľadiska zdravotnej bezpečnosti predstavujú riziko pre zdravie ľudí a vyžadujú si okamžité stiahnutie z trhu. Táto činnosť sa opiera o systém rýchlej výmeny informácií o potravinách (RASFF), ktorým Štátna veterinárna a potravinárna správa (ŠVPS) SR v Bratislave elektronickou formou pokrýva celé územie SR a zároveň je napojená na ústredie Európskej komisie,“ konkretizoval Stanislav Kovalík úlohy, ktoré na základe platnej legislatívy zabezpečujú aj v regiónoch.

Odbor hygieny potravín a potravinového dozoru RVPS v Trebišove sa člení na dve oddelenia, oddelenie rastlinných a živočíšnych komodít.

„V minulom roku sme vykonali v našom regióne 1095 kontrol, z čoho bolo 144 kontrol s nedostatkami, ktoré sme riešili v správnom konaní uložením opatrení na odstránenie nedostatkov a uložením pokuty. Spolu sme uložili pokuty vo výške 37 230 eur,“ zhrnul riaditeľ RVPS v Trebišove.

Ako zdôraznil, prioritne sú úradné kontroly zamerané predovšetkým na bezpečnosť potravín. Odborníci kontrolujú aj zloženie výrobkov, prevádzkovú hygienu, dodržiavanie označovania či uvádzanie predpísaných informácií pre spotrebiteľa. Rovnako kontrolujú aj kvalitu predávaného ovocia a zeleniny.

Tento kontrolný orgán sa riadi ročným plánom kontrol. Po každej z nich je o tom vyhotovený tzv. hodnotiaci list, v ktorom hodnotia bodovaním jednotlivé oblasti kontroly a na základe kategorizácie následne určia frekvenciu nasledujúcej kontroly.

Prijímajú a šetria aj podnety od spotrebiteľov.

V uplynulom roku vykonali špecialisti veterinárno-hygienický dozor na dvoch bitúnkoch, 6 rozrábkach, 8 výrobniach predávajúcich vo svojich predajniach, 2 triediarňach vajec, u 8 producentov surového kravského mlieka, na 2 salašoch, u 3 producentov surového ovčieho mlieka, u 1 producenta surového kozieho mlieka, 3 producentov vajec, 2 zberných strediskách zveri a v jednom sklade živočíšnych produktov.

Dohromady prehliadli vlani 624 jatočných zvierat, z toho 128 kusov hovädzieho dobytka, 488 ošípaných a 8 oviec.

Za minulý rok teda celkom vykonali 338 veterinárnych kontrol.

Prečítajte si tiež: Päť parazitov a ochorení, ktoré môžete dostať zo zlého jedla

Hygiena na prvom mieste

„K najčastejšie zisteným nedostatkom patrili najmä nedostatočná prevádzková hygiena priestorov, zariadení a personálu, výskyt plesne na stropoch a stenách, či poškodené dlažby vo výrobniach, výskyt korózií potrubí, zatečené steny, chýbajúca tečúca teplá voda na predajni. Ale i nedostatky v hygiene strojnotechnologických zariadení, nedodržanie podmienok skladovania surovín a potravín. Zistili sme spoločné uskladnenie surovín po uplynutí doby spotreby, resp. po dátume minimálnej trvanlivosti, s ostatnými surovinami. Naša kontrola potvrdila aj výskyt uhynutých škodcov či trusu hlodavcov, neoverenie zdravotnej bezpečnosti vyrábaných výrobkov, nedostatky v označení finálnych výrobkov, ba aj v označení potravín umiestnených na trh. A neušlo nám ani umiestnenie potravín na trh bez akéhokoľvek označenia, či chýbajúce označenie potravín umiestnených na trh v štátnom jazyku, neuvedená doplnková informácia o možnosti vplyvu na činnosť a pozornosť detí, neodlíšené označenie alergénov, nečitateľné informácie na obaloch v označení potravín a predaj potravín po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti, resp. dátumu spotreby,“ vymenoval Stanislav Kovalík nedostatky, s akými sa inšpektori stretli na niektorých prevádzkach v regióne.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 199
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 986
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 487
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 742
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 8 974
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 265
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 6 491
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 229
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 959

Téma: Potraviny


Neprehliadnite tiež

O Košice sa viedli boje. Boli republikou v republike

Po vyhlásení Československa sa mesto dostalo do rúk Maďarom.

Vojnové Košice: Prostitútky registrovali, zaviedli sa bezmäsité dni

Keď sa front posunul, mnohí Košičania spanikárili a opúšťali mesto.

Jedenásť miest, ktoré treba vidieť v okrese Sabinov

Za pozornosť stoja príroda, pamiatky, aj oddychové areály.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Za Marínou hľadáme love story, ktorá tam nie je

Kto skutočne uhranul Sládkovičovo srdce.

ŠPORT

Vlhová má zákaz chodiť domov. Pre jej úspech sa obetujú všetci

Vlhová má nového servismana, ktorý jej robí raňajky.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop