Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Nedeľa, 20. august, 2017 | Meniny má Anabela
AKTUALIZOVANÉ 15:32

Mária Košičanová z Michaloviec vyrába perníky približne 30 rokov

Remeslu za to obdobie priučila viacero ľudí.

(Zdroj: TASR/Roman Hanc)

MICHALOVCE. Mária Košičanová z Michaloviec sa venuje výrobe perníkov približne 30 rokov. Remeslu za to obdobie priučila viacero ľudí.

"Perníčky robím celý rok na hocijaké príležitosti. Začala som s vianočnými a potom som pokračovala celoročne so srdiečkami na svadby alebo narodeniny," uviedla pernikárka.

Dôvodom, prečo sa perníky pripravujú práve pred Vianocami, je podľa Košičanovej to, že je v nich med a korenie ako aníz, klinčeky, škorica, ktoré rozvoňajú tieto sviatky a dodajú im čaro. "A to patrí k tomu," skonštatovala.

V tomto prípade ide o klasické medové pečivo. "Medovníčky vznikali ešte v minulosti. Kedysi nemali cukor, tak používali med a piekli pečivo s ním," vysvetlila.

Receptov je podľa jej slov veľa, ale všetky sú podobné. Rozdiely vidí v odchýlkach hmotnosti niektorých surovín. Najčastejším základom cesta je múka, cukor, maslo, med, korenie, vajíčka. "Je to jedlé, veľmi chutné a deti to veľmi ľúbia," dodala.

Náročné na čas

Pečenie a zdobenie perníkov je podľa nej namáhavé najmä časovo. Cesto musí ručne vymiesiť, keďže je husté, vyvaľkať ho, vykrajovať tvary, upečené perníky ozdobiť a zabaliť. Pri práci si pomáha vykrajovačkami.

"Kedysi mi ich otec narobil, lebo ich nebolo dostať kúpiť. Teraz už kúpime všetko," spomenula Košičanová s tým, že niektoré tvary si nakreslí a vyreže sama.

Podľa jej slov je každý kus originálom. Najfrekventovanejšími vianočnými tvarmi sú zvončeky, anjeliky a srdiečka.

"Keď prídu deti, tak chcú aj snehuliačikov. Ku podivu idú aj koníky, ale aj bábiky, hviezdičky či svietniky," vymenovala.

Ako ich udržať čerstvé?

Perník je po upečení mäkký, ale potom trošku stvrdne. Košičanová odporúča, keď si chcú ľudia udržať pečivo čerstvé, aby ich dali do nádoby s nakrájaným jablkom.

"Zabalené ako darček vydržia aj niekoľko rokov," uviedla.

Polevu na zdobenie pripravuje z vaječných bielkov, práškového cukru a citróna. "Na farebné dodávame potravinárske farby," vysvetlila s tým, že všetko je jedlé.

Vzory, ktoré najčastejšie používa pred Vianocami, sú hviezdičky, vetvičky, stromčeky, ale aj zvončeky.

Podľa Košičanovej sa niekedy piekli len klasické vianočné perníky, neskôr sa začali vyrábať aj veľkonočné či na ďalšie príležitosti.

"Robili sme na stužkové, na prijímania, na rôzne akcie od klasických zdobení až po 3D perníčky. Piekli sme napríklad ťavu, kazety, domčeky podľa želaní ľudí, čo si kto vymyslí," priblížila.

O perníky z jej dielne majú záujem aj v zahraničí. "Naši to nosia ako darčeky. Mala som objednávky pomaly do celého sveta. Do Austrálie, Kanady, Anglicka, Írska či Grécka," doplnila.

Téma: Fotogalérie z východu


Neprehliadnite tiež

Košičanka Doris roztancuje funky nakladačkou

Jej osobnou najväčšou špičkou na svete je Bruno Mars.

Rozhovor

Šéf národného parku: Slovenský raj sa mi nikdy nezunuje

Tomáš Dražil je pyšný na zonáciu, ferratu Kyseľ aj splavovanie Hornádu.

Košičan pred 56 rokmi držal tabuľku Abebe Bikilovi. Sám je dnes legendou

Juraj Fotul by schoval do vrecka aj Forresta Gumpa.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.


Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop