Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Pondelok, 20. november, 2017 | Meniny má Félix
Pridajte si svoje mesto
AKTUALIZOVANÉ 15:32

Mária Košičanová z Michaloviec vyrába perníky približne 30 rokov

Remeslu za to obdobie priučila viacero ľudí.

(Zdroj: TASR/Roman Hanc)

MICHALOVCE. Mária Košičanová z Michaloviec sa venuje výrobe perníkov približne 30 rokov. Remeslu za to obdobie priučila viacero ľudí.

"Perníčky robím celý rok na hocijaké príležitosti. Začala som s vianočnými a potom som pokračovala celoročne so srdiečkami na svadby alebo narodeniny," uviedla pernikárka.

Dôvodom, prečo sa perníky pripravujú práve pred Vianocami, je podľa Košičanovej to, že je v nich med a korenie ako aníz, klinčeky, škorica, ktoré rozvoňajú tieto sviatky a dodajú im čaro. "A to patrí k tomu," skonštatovala.

V tomto prípade ide o klasické medové pečivo. "Medovníčky vznikali ešte v minulosti. Kedysi nemali cukor, tak používali med a piekli pečivo s ním," vysvetlila.

Receptov je podľa jej slov veľa, ale všetky sú podobné. Rozdiely vidí v odchýlkach hmotnosti niektorých surovín. Najčastejším základom cesta je múka, cukor, maslo, med, korenie, vajíčka. "Je to jedlé, veľmi chutné a deti to veľmi ľúbia," dodala.

Náročné na čas

Pečenie a zdobenie perníkov je podľa nej namáhavé najmä časovo. Cesto musí ručne vymiesiť, keďže je husté, vyvaľkať ho, vykrajovať tvary, upečené perníky ozdobiť a zabaliť. Pri práci si pomáha vykrajovačkami.

"Kedysi mi ich otec narobil, lebo ich nebolo dostať kúpiť. Teraz už kúpime všetko," spomenula Košičanová s tým, že niektoré tvary si nakreslí a vyreže sama.

Podľa jej slov je každý kus originálom. Najfrekventovanejšími vianočnými tvarmi sú zvončeky, anjeliky a srdiečka.

"Keď prídu deti, tak chcú aj snehuliačikov. Ku podivu idú aj koníky, ale aj bábiky, hviezdičky či svietniky," vymenovala.

Ako ich udržať čerstvé?

Perník je po upečení mäkký, ale potom trošku stvrdne. Košičanová odporúča, keď si chcú ľudia udržať pečivo čerstvé, aby ich dali do nádoby s nakrájaným jablkom.

"Zabalené ako darček vydržia aj niekoľko rokov," uviedla.

Polevu na zdobenie pripravuje z vaječných bielkov, práškového cukru a citróna. "Na farebné dodávame potravinárske farby," vysvetlila s tým, že všetko je jedlé.

Vzory, ktoré najčastejšie používa pred Vianocami, sú hviezdičky, vetvičky, stromčeky, ale aj zvončeky.

Podľa Košičanovej sa niekedy piekli len klasické vianočné perníky, neskôr sa začali vyrábať aj veľkonočné či na ďalšie príležitosti.

"Robili sme na stužkové, na prijímania, na rôzne akcie od klasických zdobení až po 3D perníčky. Piekli sme napríklad ťavu, kazety, domčeky podľa želaní ľudí, čo si kto vymyslí," priblížila.

O perníky z jej dielne majú záujem aj v zahraničí. "Naši to nosia ako darčeky. Mala som objednávky pomaly do celého sveta. Do Austrálie, Kanady, Anglicka, Írska či Grécka," doplnila.

Téma: Fotogalérie z východu


Neprehliadnite tiež

Raši chce prerátať výsledky volieb, podal podnet na Ústavný súd

Košický primátor napadol sčítanie hlasov v Zemplínskej Širokej.

V kauze Rapid life začala NAKA trestné stíhanie

Z vedenia košickej životnej poisťovne zatiaľ konkrétne osoby neobvinili.

Košice musia vracať eurofondy za vyše 5,6 milióna eur

Audit neuznal predĺženie prác na Kulturparku o pol roka.

Humenského prokurátora obžalovali za alkohol za volantom

Prokurátor v januári tohto roka šoféroval opitý a prekročil rýchlosť.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Štátna firma ukázala, ako by sa dalo obísť zvyšovanie príplatkov

Najväčší súkromní zamestnávatelia zhodne tvrdia, že také kroky, ako chystá železničné Cargo, neplánujú.

PLUS

Čo sa deje v Smere? Fico drží Kaliňáka aj za cenu, že stranu pochová

Premiér umlčal hlasy, ktoré volali po personálnych zmenách v jeho strane.

EKONOMIKA

PSA bude v Trnave vyrábať elektromobily. Model je tajomný

Koncern PSA Groupe na Slovensku vyrába Citroën C3 a Peugeot 208.

DOMOV

Bratislavu zradila doprava aj kultúrna uzavretosť, hovoria experti

Lieková agentúra v Bratislave nebude.


Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop