Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Štvrtok, 18. október, 2018 | Meniny má Lukáš
Nájdete nás na webe

Harčarske dňi umožnili návrat v čase

Po niekoľkých desaťročiach opäť postavili koch a vypálili prvú keramiku.

Hodnotil sa každý výrobok osobitne.(Zdroj: Ján Poprik)

POZDIŠOVCE. V Pozdišovciach sa snažia zjednotiť prejavy vzťahu hliny a kultúry. Po niekoľkých desaťročiach tu opäť postavili koch – poľnú pec a pred zrakmi verejnosti v nej vypálili prvú keramiku.

Dosiaľ poslednú pozdišovskú hrnčiarsku pec (koch) postavil a používal na prelome 80. a 90. rokov hrnčiar Ján Kiselovič (1923-1992) so svojím synom, ktorý bol neoceniteľným radcom aj teraz pri budovaní nového kochu. Stavba trvala vyše mesiaca a rozhodne to stálo za to.

Z októbra r. 1416 pochádza zápis, podľa ktorého boli dvaja hrnčiari, poddaní pozdišovských pánov, zbití a okradnutí na ceste z michalovského trhu.

Článok pokračuje pod video reklamou

Okrúhle výročie podnietilo usporiadanie viacerých akcií s tematikou hrnčiarstva. Harčarske dňi v Pozdišovciach trvali celý víkend a niesli sa v duchu predstavenia spôsobu práce hrnčiarov, ale aj ich folklóru a duchovnej kultúry.

Cesta hliny

„Chceli sme spojiť rôzne aspekty 'hlinokultúry'. Koch sa stavia z tzv. valkov spájaných hlinenou maltou, náplňou pece je keramika, teda opäť hlina,“ vysvetľuje Jozef Hrabovský, etnograf Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

Názov „Cesta hliny“ je už vymyslený dávnejšie. Ide o perspektívnu snahu zjednotiť určité body týkajúce sa vzťahu hliny a kultúry pod strešný názov, podobne ako existuje gotická cesta, železná cesta.

Výpal sa vydaril

Podujatie trvalo tri dni, pri zostavovaní sprievodného programu organizátori mysleli na všetkých.

Najväčším lákadlom boli ukážky hrnčiarskej práce v stredoveku i v súčasnosti, výpal keramiky tradičným spôsobom v poľnej peci.

Takto tu hrnčiari pracovali do 50. rokov minulého storočia, kedy bolo v obci asi 10 kochov.

Výpal sa skončil približne 80- percentným úspechom, čo Jozef Hrabovský považuje za veľmi pozitívne.

„Dosiahli sme potrebnú teplotu. Glazúra sa sprehľadnila, ale na viacerých výrobkoch sa vytvorili bublinky a farebnosť je posunutá do bledých hnedých tónov. Jednou z možností je, že sme teplotu až veľmi dlho udržiavali na maxime,“ povedal.

Tohoročné Harčarske dňi považuje len za pilotné a dúfa v jej pravidelné opakovanie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu?
  2. Rozprávkové tankovanie
  3. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  6. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  7. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  2. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  3. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  4. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  5. Rozprávkové tankovanie
  6. AAA Auto zorganizovalo autogramiádu
  7. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  8. Umenie investovať: Nemusíte byť znalec, aby ste zhodnotili krásu
  9. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  10. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  1. Odborníčka na výživu: Večera maximálne 4 hodiny pred spánkom 20 329
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 922
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 425
  4. Poznáte zaujímavosti Malty? Tieto lákajú turistov najviac 11 391
  5. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 333
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 551
  7. Vodič dostal jasný odkaz: Na cyklotrase sa neparkuje 6 914
  8. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 6 763
  9. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 900
  10. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 4 567

Neprehliadnite tiež

Vodohospodári si stavajú obslužné cesty. Podľa Košíc vlastne budujú cyklotrasy

Cyklisti sa dostanú popri Hornáde až na prah Aničky.

Nové pohotovosti fungujú tri mesiace, očakávané zmeny nepriniesli

Situáciu na centrálnych príjmoch preverí až chrípka a zimné úrazy.

Kauza Sečovce: Grátis advokát školy od nej dostal výpoveď

Nízky: Na súde ďalej zastupujem 122 zamestnancov a žiakov.

Tipy na dnes - štvrtok 18. októbra

Naše tipy na zaujímavé kultúrne podujatia a spoločenské akcie.

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Privatbanka bola pre Kočnera kľúčová, bola pri Bonaparte aj pri Technopole

Obchodoval aj s ďalšími, od Tatra banky kúpil pohľadávky.

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: Kočnerova minulosť nenecháva veľa pochybností

Čo majú spoločné Kočnerove kauzy?

Komentár Zuzany Kepplovej

Bez základnej spravodlivosti politický život len predstierame

Zažívame nebezpečné časy, keď sa priam objedáme prísľubmi spravodlivosti.

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop