Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Utorok, 24. apríl, 2018 | Meniny má Juraj
Pridajte si svoje mesto

Harčarske dňi umožnili návrat v čase

Po niekoľkých desaťročiach opäť postavili koch a vypálili prvú keramiku.

Hodnotil sa každý výrobok osobitne.(Zdroj: Ján Poprik)

POZDIŠOVCE. V Pozdišovciach sa snažia zjednotiť prejavy vzťahu hliny a kultúry. Po niekoľkých desaťročiach tu opäť postavili koch – poľnú pec a pred zrakmi verejnosti v nej vypálili prvú keramiku.

Dosiaľ poslednú pozdišovskú hrnčiarsku pec (koch) postavil a používal na prelome 80. a 90. rokov hrnčiar Ján Kiselovič (1923-1992) so svojím synom, ktorý bol neoceniteľným radcom aj teraz pri budovaní nového kochu. Stavba trvala vyše mesiaca a rozhodne to stálo za to.

Z októbra r. 1416 pochádza zápis, podľa ktorého boli dvaja hrnčiari, poddaní pozdišovských pánov, zbití a okradnutí na ceste z michalovského trhu.

Okrúhle výročie podnietilo usporiadanie viacerých akcií s tematikou hrnčiarstva. Harčarske dňi v Pozdišovciach trvali celý víkend a niesli sa v duchu predstavenia spôsobu práce hrnčiarov, ale aj ich folklóru a duchovnej kultúry.

Cesta hliny

„Chceli sme spojiť rôzne aspekty 'hlinokultúry'. Koch sa stavia z tzv. valkov spájaných hlinenou maltou, náplňou pece je keramika, teda opäť hlina,“ vysvetľuje Jozef Hrabovský, etnograf Zemplínskeho múzea v Michalovciach.

Názov „Cesta hliny“ je už vymyslený dávnejšie. Ide o perspektívnu snahu zjednotiť určité body týkajúce sa vzťahu hliny a kultúry pod strešný názov, podobne ako existuje gotická cesta, železná cesta.

Výpal sa vydaril

Podujatie trvalo tri dni, pri zostavovaní sprievodného programu organizátori mysleli na všetkých.

Najväčším lákadlom boli ukážky hrnčiarskej práce v stredoveku i v súčasnosti, výpal keramiky tradičným spôsobom v poľnej peci.

Takto tu hrnčiari pracovali do 50. rokov minulého storočia, kedy bolo v obci asi 10 kochov.

Výpal sa skončil približne 80- percentným úspechom, čo Jozef Hrabovský považuje za veľmi pozitívne.

„Dosiahli sme potrebnú teplotu. Glazúra sa sprehľadnila, ale na viacerých výrobkoch sa vytvorili bublinky a farebnosť je posunutá do bledých hnedých tónov. Jednou z možností je, že sme teplotu až veľmi dlho udržiavali na maxime,“ povedal.

Tohoročné Harčarske dňi považuje len za pilotné a dúfa v jej pravidelné opakovanie.

Neprehliadnite tiež

Kauza nebankovky Sporoinvest: Súdy zastavili trestné stíhanie

Po 15 rokoch nejde za mreže nik. Ani muzikant z Elánu.

Konkurz Sporoinvestu: Vyplatili tri štvrtiny vkladov. Ale len osmine veriteľov

Pohľadávku si správne uplatnilo iba 1 183 z takmer osemtisíc klientov.

Sedmák verí, že Djordjevič protihráča neopľul

Košických basketbalistov čaká v utorok domáci finálový mečbal.

Poprad hyzdia hrdzavé lampy

Niektoré lampy sú už za hranicou životnosti. V Kvetnici je tma.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Majského péenky sa Najvyššiemu súdu nezdajú. Dal ich posúdiť znalcom

Podnikateľ môže dosiahnuť aj prerušenie súdu, ktorý sa ťahá už roky. Jeho spoluobžalovaný Brtva nedávno po verdikte ušiel.

KOMENTÁRE

Jozef Majský dokazuje, že si nie sme všetci rovní

Radový smrteľník by mal proces aj s vymeraným trestom dávno za sebou.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  3. Bayer posilňuje svoju značku
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  6. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  7. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  10. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  1. Ružička Csekes je už po šiesty krát Právnickou firmou roka
  2. Bayer posilňuje svoju značku
  3. Reportáž: Ako sa robia balené bagety? Zisťovali sme vo fabrike
  4. O2 a Matej Tóth otvárajú druhý ročník O2 Športovej akadémie
  5. METRO ukáže zákazníkom najnovšie trendy v gastronómii
  6. Joint International Week 2018 na EU v Bratislave
  7. Podpredseda vlády Vietnamu podporuje spoluprácu s EU v BA
  8. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  9. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  10. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  1. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 919
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 803
  3. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť 14 991
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 14 017
  5. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 11 858
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 11 051
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 6 041
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 314
  9. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave 3 106
  10. Klima efekt bez klimatizácie 2 973

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop