ZEMPLÍN. Regionálne úrady verejného zdravotníctva počas tohtoročnej letnej sezóny skontrolovali vyše deväťsto prevádzok, kde sa vyrábala a predávala nebalená zmrzlina v celej republike.
Nedostatky zistili v niečo vyše pätine prevádzok, ale poteší aspoň fakt, že ich bolo menej ako pred rokom.
„V porovnaní krajov najhoršie obstál Nitriansky, Banskobystrický a Prešovský,“ konštatuje sa v správe Jána Mikasa, hlavného hygienika Slovenskej republiky.
V Michalovciach bez nedostatkov
Michalovskí regionálni hygienici zaklopali na dvere vo svojom rajóne 15 zmrzlinárňam. Ani v jednej z nich nezistili žiadne nedostatky.
Rovnako to bolo aj vo Vranove nad Topľou.
Z dvanástich skontrolovaných boli všetky v poriadku.
Lak na nechtoch a alergény
Najčastejšie nedostatky zistili kontrolóri v oblasti hygieny. Niekde chýbala tečúca voda, inde bol neporiadok alebo špina.
Nemenej závažným problémom je aj osobná hygiena pracovníkov, okrem znečisteného pracovného odevu, či civilu, zamestnankyniam hygienici vytkli aj dlhé a nalakované nechty.
Častokrát chýbala alebo nebola na viditeľnom mieste informácia pre spotrebiteľa o obsahu azofarbív či alergénov v predávanej zmrzline.
Niekde sa dokonca nedalo určiť, kedy bola zmrzlina vyrobená, chýbala totiž dokumentácia, a teda ani to, či nie je po dátume spotreby.
Zatvárali prevádzky
Hygienici odobrali takmer 900 sterov z prostredia, pracovných plôch, odevov a rúk zamestnancov.
Kontrolovali naozaj dôsledne, neobišli nádoby na výrobu, naberačky, dózy, výpuste točenej zmrzliny, metličky na šľahanie, jednoducho všetko, čo akýmkoľvek spôsobom prichádza do styku s mrazenou pochúťkou počas jej výroby i predaja.
Z rôznych dôvodov bolo nevyhovujúcich 16 % sterov.
Kto pochybil, zaplatil pokutu.
V dvoch prípadoch, v Bratislave a Spišskej Novej Vsi, museli dokonca prevádzky zatvoriť až do odstránenia nedostatkov.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín