Korzár logo Korzár Dolný zemplín
Utorok, 23. január, 2018 | Meniny má Miloš
Pridajte si svoje mesto

Kulinárska súťaž prilákala do Michaloviec kuchárov aj zo zahraničia

Na súťaž Kuchár Zemplína dohliada medzinárodná porota.

(Zdroj: TASR)

MICHALOVCE. Súťaž Kuchár Zemplína prilákala aj v tomto roku do Michaloviec kuchárov z rôznych kútov Slovenska. Opäť na ňu dohliada medzinárodná odborná porota, ktorej členovia pochádzajú z Rumunska, Anglicka, ale aj Talianska

Každý jeden kuchár odovzdáva na súťaži mladým kuchárom niečo zo seba.

"Sú to rady, skúsenosti, čoho sa majú vyvarovať, aby tá naša gastronómia išla dopredu," vysvetlil prezident Aregala Slovensko - kuchári bez hraníc a odborný garant súťaže Miloš Lachkovič.

Myslí si, že ak študentov naučia dobre variť, zákazníci v reštauráciách sa potom môžu dobre najesť. Záujem o oblasť gastronómie podľa jeho slov je.

"Ale hovorí sa, že sú to len vyvolení, ktorí tomu odovzdávajú srdce. Varia s pôžitkom, skúšajú nové metódy, venujú sa tomu," dodal.

Téma: jesenné suroviny

Témou súťaže sú tradičné jesenné suroviny. Na celom svete kuchári podľa odborného garanta preferujú tradičnú kuchyňu. Úlohou súťažiacich je premeniť slovenské chute do moderného dizajnu

. "A aby to bolo, že keď zjete jedlo, poviete, to bolo niečo a musíte si spomenúť na babku," uviedol Lachkovič s tým, že kuchár je vtedy dobrým, ak vás svojím jedlom vráti do detstva.

Pri súťaži sa hodnotí príprava, hygiena - ako sú kuchári upravení, ale aj rozloženie potravín. Dôležité tiež je, ako kuchár pracuje, aké technológie používa.

"Hlavnou zložkou je chuť a celá prezentácia jedla," vysvetlil odborný garant súťaže s tým, že víťazmi sú už teraz všetci, ktorí varia pred ľuďmi i medzinárodnou porotou, pretože je to veľmi ťažké.

Prečítajte si tiež: Prečítajte si tiež: Pozrite si kulinársku súťaž v Michalovciach

Gastronómii sa treba viac venovať

Podľa Miroslava Sivého, riaditeľa Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach, ktorá je organizátorom súťaže, sú v gastronómii potrební špičkoví odborníci a preto je nutné sa tejto oblasti viac venovať.

"Preto sme zorganizovali už štvrtý ročník tejto súťaže, na ktorej sa stretávajú talentovaní a nadaní žiaci z hotelových škôl zo Slovenska a hlavne z nášho regiónu," vysvetlil s tým, že im vytvárajú priestor na súťaživosť, ale hlavne na to, aby mohli zistiť svoje schopnosti a prednosti.

Svoje kuchárske schopnosti si prišlo zmerať 25 žiakov z približne 17 hotelových škôl. Záujem o gastronómiu sa podľa Sivého zväčšuje.

"Každý rok posielame sedem až osem špičkových kuchárov, už hotových, do rôznych zariadení doma a v zahraničí," vysvetlil s tým, že o štúdium na ich škole prejavili záujem aj žiaci z Ukrajiny.

"Máme už asi 20 študentov aj z Užhorodu a Kyjeva, ktorí chcú u nás študovať vďaka tomu, že sú tu veľmi dobré podmienky na prípravu špičkových ľudí v oblasti gastronómie," dodal.

 

 

Neprehliadnite tiež

Tipy na dnes - streda 24. januára

Naše tipy na zaujímavé kultúrne podujatia a spoločenské akcie.

Na posteli našli zhoreného muža

Polícia vyšetruje smrť majiteľa domu v Seni, okres Košice - okolie.

V centre Michaloviec vyrastie nové moderné nákupné stredisko

Zákazníci budú môcť parkovať v podzemnej garáži.

Pri požiari našli muža bez známok života

V Košiciach horelo v opustenom skelete na Vodárenskej ulici.

Blízko Košíc môže vzniknúť rybia farma

V bývalom teľatníku chcú chovať africké sumčeky.

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Je z trinástich detí a nikto mu neveril. Dnes láme rekordy

Hovoria o ňom ako o novom Matejovi Tóthovi. Sedemnásťročný Daniel Kováč však musel dokázať, že nie je feťák a so športom to myslí vážne.

ŠPORT

Vlhová spravila chybu, v obrovskom slalome o pódium nebojovala

Víťazkou obrovského slalomu sa stala Nemka Viktoria Rebensburgová.

DOMOV

Trebišov, mesto syfilisu. Už osem rokov sa mu nedarí nad chorobou zvíťaziť

Syfilis šíria nezriedka detské prostitútky.

KOMENTÁRE

Urazili ste môjho priateľa, pán premiér

Viem, nemenovali ste ho. Ale označili ste ho jeho náboženským vyznaním.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  4. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  5. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  6. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  7. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  8. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  1. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€
  2. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke
  3. Attracting talent – Why Millennials are choosing to join Johnson
  4. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  5. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  6. Alarica – new business project in the market of shoes
  7. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  8. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  9. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  10. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 8 404
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 7 118
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 128
  4. Nový supermarket Fresh otvorili na Aničke 3 106
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 144
  6. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej! 2 074
  7. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018? 1 565
  8. Kam do tepla v januári? 1 526
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 464
  10. Najvýhodnejšie ročné online predplatné SME.sk len za 29€ 1 464

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop