Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Sobota, 8. máj, 2021 | Meniny má IngridaKrížovkyKrížovky

Kulinárska súťaž prilákala do Michaloviec kuchárov aj zo zahraničia

Na súťaž Kuchár Zemplína dohliada medzinárodná porota.

(Zdroj: TASR)

MICHALOVCE. Súťaž Kuchár Zemplína prilákala aj v tomto roku do Michaloviec kuchárov z rôznych kútov Slovenska. Opäť na ňu dohliada medzinárodná odborná porota, ktorej členovia pochádzajú z Rumunska, Anglicka, ale aj Talianska

Každý jeden kuchár odovzdáva na súťaži mladým kuchárom niečo zo seba.

"Sú to rady, skúsenosti, čoho sa majú vyvarovať, aby tá naša gastronómia išla dopredu," vysvetlil prezident Aregala Slovensko - kuchári bez hraníc a odborný garant súťaže Miloš Lachkovič.

Skryť Vypnúť reklamu

Myslí si, že ak študentov naučia dobre variť, zákazníci v reštauráciách sa potom môžu dobre najesť. Záujem o oblasť gastronómie podľa jeho slov je.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Ale hovorí sa, že sú to len vyvolení, ktorí tomu odovzdávajú srdce. Varia s pôžitkom, skúšajú nové metódy, venujú sa tomu," dodal.

Téma: jesenné suroviny

Témou súťaže sú tradičné jesenné suroviny. Na celom svete kuchári podľa odborného garanta preferujú tradičnú kuchyňu. Úlohou súťažiacich je premeniť slovenské chute do moderného dizajnu

. "A aby to bolo, že keď zjete jedlo, poviete, to bolo niečo a musíte si spomenúť na babku," uviedol Lachkovič s tým, že kuchár je vtedy dobrým, ak vás svojím jedlom vráti do detstva.

Pri súťaži sa hodnotí príprava, hygiena - ako sú kuchári upravení, ale aj rozloženie potravín. Dôležité tiež je, ako kuchár pracuje, aké technológie používa.

Skryť Vypnúť reklamu

"Hlavnou zložkou je chuť a celá prezentácia jedla," vysvetlil odborný garant súťaže s tým, že víťazmi sú už teraz všetci, ktorí varia pred ľuďmi i medzinárodnou porotou, pretože je to veľmi ťažké.

Prečítajte si tiež: Pozrite si kulinársku súťaž v Michalovciach Čítajte 

Gastronómii sa treba viac venovať

Podľa Miroslava Sivého, riaditeľa Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Michalovciach, ktorá je organizátorom súťaže, sú v gastronómii potrební špičkoví odborníci a preto je nutné sa tejto oblasti viac venovať.

"Preto sme zorganizovali už štvrtý ročník tejto súťaže, na ktorej sa stretávajú talentovaní a nadaní žiaci z hotelových škôl zo Slovenska a hlavne z nášho regiónu," vysvetlil s tým, že im vytvárajú priestor na súťaživosť, ale hlavne na to, aby mohli zistiť svoje schopnosti a prednosti.

Skryť Vypnúť reklamu

Svoje kuchárske schopnosti si prišlo zmerať 25 žiakov z približne 17 hotelových škôl. Záujem o gastronómiu sa podľa Sivého zväčšuje.

"Každý rok posielame sedem až osem špičkových kuchárov, už hotových, do rôznych zariadení doma a v zahraničí," vysvetlil s tým, že o štúdium na ich škole prejavili záujem aj žiaci z Ukrajiny.

"Máme už asi 20 študentov aj z Užhorodu a Kyjeva, ktorí chcú u nás študovať vďaka tomu, že sú tu veľmi dobré podmienky na prípravu špičkových ľudí v oblasti gastronómie," dodal.

 

 

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  2. Tatra banka ako prvá banka na Slovensku vydala zelené dlhopisy
  3. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  4. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  5. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  6. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  7. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  8. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  9. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd?
  10. O pro-agingu so Soňou Müllerovou, Deň matiek a ekošpeciál
  1. Blíži sa Deň matiek. Pripravme im raňajky ako pre kráľovnú
  2. Pätnásť gréckych ostrovov, kde strávite skvelú letnú dovolenku
  3. Jarná očista organizmu – ako sa do nej pustiť naplno?
  4. Ako sa dostať do formy? Padel je ako tenis, no ďaleko zábavnejší
  5. Kancelársky trh ožíva, potvrdzuje to aj najväčší developer
  6. Najkrajší darček? Nielen maminy poteší večer plný dobrej hudby
  7. SME.sk prináša nové Prémiové predplatné
  8. Televízory budúcnosti: Keď sa skĺbi umenie so sci-fi
  9. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú?
  10. Boj Grékov za slobodu prebudil solidaritu v celej Európe
  1. Zaočkovaní dostávajú pivo zdarma alebo 350 eur 55 714
  2. Ste finančný guru? Otestujte sa a investujte s mobilom 19 091
  3. Deti sa počas pandémie vrátili dozadu, hovorí pedagogička 15 498
  4. Prečo držia Slováci peniaze na účtoch, keď im nezarábajú? 13 947
  5. Máte 30 a začínate investovať? Týchto 6 vecí potrebujete vedieť 8 711
  6. Čo ľuďom chýba počas práce z domu najviac? Káva to nie je 7 840
  7. Zaujímavé príležitosti po kríze. Analytici radia, kam investovať 7 606
  8. Investuje od dvanástich. Najväčší rast dosiahol o 1 600 percent 7 370
  9. SME Elektromobilita: Ako nabíjať? Aký majú dojazd? 7 314
  10. Minerálky pod lupou. Kedy nám škodia a kedy prospievajú? 6 976
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Prázdne triedy na stredných školách by mali byť od pondelka postupne minulosťou.

Internáty otvoria len v ružových okresoch.

8 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pamätník osloboditeľom v Jelšave.

Nemusíme pripomínať, že nočný vlk a zajac je pôvodom kriminálny gang.

5. máj
Nezažili SME, ale nezabudli sme.

Dnes si pripomíname, prečo je dôležité, aby sa z našej pamäti nestratili príbehy z čias vojny.

8 h
Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

S nápadom na odvolávanie Kolíkovej prišiel Fico.

11 h

Projekt Vystrihaj sa Slovensko funguje piaty rok.

7. máj

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop