TREBIŠOV. Tradičné obrady, zvyky, piesne a remeslá spojené s prácou na poli a vo vinici mohli v piatok bližšie spoznať návštevníci dožinkového festivalu Chlebom a vínom v Trebišove.
Program v areáli kaštieľa sprevádzali hudobné vystúpenia, predvádzanie poľnohospodárskych prác a remesiel, živé obrazy z histórie rodu Andrássyovcov, ako aj ochutnávky špecialít zemplínskej kuchyne a tokajského vína.
"Našim cieľom je priblížiť zvyky súvisiace so zberom obilia a premenou zrna na chlieb, či oberaním hrozna a jeho premenou na víno. Chceme tieto tradičné činnosti, ktoré boli kedysi súčasťou bežného života, ľuďom ukázať a dať im možnosť si ich aj vyskúšať," uviedla riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová.
Záujemcovia si tak mohli vyskúšať, ako sa kedysi narábalo so starými mláťačkami, cepmi či žarnovmi. Návštevníci mohli tiež ochutnať tradičný domáci chlieb, chlebový posúch, tokajské koláče, tokajské víno alebo zasúťažiť si v pečení zemplínskej kysnutej hrubej lokše. Deti sa mohli tešiť z rôznych atraktivít a rozprávkovej krajiny Haliganda.















Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín