MICHALOVCE. Pri príležitosti slávností sv. Vavrinca, patróna kuchárov, sa konal v piatok na Zemplínskej šírave pochod kuchárov.
"Jeho cieľom bolo najmä prinavrátiť kuchárstvu to, čím niekedy bývalo a aby sa propagovali naše zemplínske jedlá i kuchyňa našich babičiek," uviedol organizátor podujatia Juraj Balombini.
Týmto podujatím chcú tiež motivovať žiakov, aby išli študovať za kuchárov. Ako povedal, kedysi sa učili variť od základov, dnes sa jedlá pripravujú prevažne z polotovarov.
Prišlo 80 kuchárov
Na prvom ročníku tohto podujatia sa podľa Balombiniho zúčastnilo približne 80 kuchárov a pre návštevníkov si pripravili ochutnávku jedál zo svojich regiónov.
"Tatranci si pripravili halušky s bryndzou a slaninkou. Potom tu máme tu šúľance s kapustou a laci pečeň, aby bolo trošku aj mäska. Prešovčania robili mačanku a guláš a Košičania majú trocha bližšie k Maďarom, tak robili halászlé a pstruhy," priblížil organizátor podujatia.
V tradícii pochodu budú podľa jeho slov pokračovať.
"My, starší kuchári, chceme odovzdať toto remeslo mladým," skonštatoval Balombini s tým, že sv. Vavrinec je patrónom kuchárov preto, lebo chudobným rozdával jedlo.
Najdôležitejšie správy z východu Slovenska čítajte na Korzar.sme.sk. Všetky správy z južného Zemplína nájdete na Korzári Dolný Zemplín