Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Streda, 28. júl, 2021 | Meniny má KrištofKrížovkyKrížovky

V Ižkovciach súťažili vo varení perkeltu z bravčových nožičiek

Gastronómia a gurmáni spojili rôznorodé národnosti.

Zábava v Ižkovciach. Varili tu chýrny perkelt.Zábava v Ižkovciach. Varili tu chýrny perkelt. (Zdroj: Magda Haburová)

IŽKOVCE. Zdá sa, že gastronómia európskych národov a gurmáni dokážu prelomiť aj jazykové bariéry.

V malej dedinke pri Vojanoch počas troch dní medzinárodnej súťaže vo varení perkeltu z bravčových nožičiek sa hovorilo španielsky, maďarsky, česky, srbsky, rumunsky, slovensky, ale aj anglicky.

Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Skryť Vypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetci si rozumeli. Dialóg medzi reprezentantmi jednotlivých národov sa vydaril.

Projekt spolufinancovala Európska komisia v rámci programu Európa pre občanov, realizovala ho okrem domácich aj Europe direct.

Zaujímali ich aj horúce témy

Spájal ich nielen vynikajúci gurmanský zážitok, ale aj spev, hra na citary a ďalšie ľudové hudobné nástroje, tanec a diskusie aj o aktuálnych témach existencie Európy ako takej.

Skryť Vypnúť reklamu

V diskusii o týchto momentálne výsostných témach sa zhodli v prvý spoločný spoznávací piatkový večer hosťujúce súbory z piatich krajín EÚ a ich hostia zo Srbska.

Odbornú prednášku mala pedagogička Bea Tokar z Gymnázia vo Veľkých Kapušanoch. Odzneli tu otázky ochrany východných hraníc EÚ, vojna na Ukrajine, otázniky okolo migrantov, ale aj ako sa stať zodpovedným občanom Európskej únie, čo rezonovalo počas celého podujatia vo voľných i vedených diskusiách.

Osobitne rušný deň zažili všetci účinkujúci a hostia, či návštevníci z regiónu v sobotu odpoludnia, kedy odštartovali samotnú súťaž vo varení chýrneho perkeltu z bravčových nožičiek.

Do súťaže sa zapojilo 20 kolektívov. Odbornej porote šéfoval Nagy Gyula z Maďarska.

Sám o sebe vraví, že je síce colníkom na dôchodku, ale ako hobbykuchár sa so svojím družstvom veľmi často zúčastňuje medzinárodných súťaží.

Skryť Vypnúť reklamu

Získali už takmer stovku ocenení a z toho o čosi menej ako polovica sú zlaté medaily.

Hobby kuchár netajil recept

“Perkelt z bravčových nožičiek je u nás v Maďarsku a v našom regióne veľmi obľúbený. Pomer a množstvo cibule určuje jeho kvalitu,“ netajil svoj recept, keď sme sa ho opýtali, či nám ho prezradí.

“Korenie používam bežné ako pri perkeltoch býva, ale jeho hustotu určuje aj množstvo použitých bravčových nožičiek. Nezvykneme ho zahusťovať múkou, iba ak v nevyhnutných prípadoch. No ak kuchár uzná, môže ho zahustiť zemiakmi.“

Jeho súťažné družstvo ho podávalo s varenými zemiakmi.

Porota zložená z fajnšmekrov v kuchyni mala plné ruky, vlastne ústa, práce, kým zdegustovala všetky prinesené porcie.

Skúmala, či napríklad je primerane ochutený korením a či sa kostičky a mäso patrične oddeľujú.

Skryť Vypnúť reklamu

Pohár za najlepší perkelt si odnáša družstvo z rumunskej Valea Lui Mihál.

Zábava, humor, tanec

Atmosféra sobotňajšieho odpoludnia bola v Ižkovciach naozaj vynikajúca, zábavná, plná humoru a diskusií medzi známymi. Ale aj plná dymu, lebo pod kotlíkmi prikladali drevom. 

Kým dobrota bublala, na pódiu sa striedali rôzne ľudové spevácke súbory. Avšak hostia zo Španielska učili divákov tancovať na rýdzo španielsku muziku a  predvádzali s nimi rytmy salsy, ktorá je u nich veľmi obľúbená. 

Kto prišiel, neoľutoval, boli to osobité zážitky stretnúť sa s ochotnými a pohostinnými ľuďmi, ktorí pricestovali až od Stredozemného mora, či zo štátov vzdialenejšie, ale aj bližšie k našim hraniciam.

V nedeľu sa hostia na záver pobytu u nás stretli na bohuslužbe v miestnom kostolíku a kto mohol, išiel na túru do chráneného vtáčieho územia pri Ižkovciach.

 

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár

Inzercia - Tlačové správy

  1. Túto bagetu jedia Slováci už 24 rokov. Čo nám chutí najviac?
  2. M. Šmigura: Pozeráme sa smerom na Varšavu
  3. Kravy jedia srvátku. Výrobky vďaka tomu nemajú konkurenciu
  4. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  5. Najzelenšie nákupné centrum na Slovensku otvorí druhú etapu
  6. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  7. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  8. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach?
  9. Lenivý brunch s Muchom
  10. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti
  1. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  2. Do portfólia Proxenty pribudol projekt na Šancovej
  3. 60 rokov tradície s ekologickým srdcom a modernou víziou
  4. Ako dlho skladovať kukuricu a hrach, aby ostali sladké?
  5. Keď ekológia spája
  6. Wüstenrot predstavuje novú stratégiu pre slovenský trh
  7. Na zmenu zdravotnej poisťovne vám po novom stačia 3 minúty
  8. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  9. Osviežujúci skúter legendárnej talianskej značky
  10. Čítajte SME.sk odomknuté a bez reklamy
  1. Úchvatná Petra: Stovky rokov zabudnutá v jordánskej púšti 10 908
  2. Prečo by ste si nemali odoprieť balenú bagetu? 5 286
  3. Ako nájsť dobrý jogurt? Ak neobsahuje toto, ani ho nekupujte 4 101
  4. Od Česka až po Jadran 3 977
  5. Slovenské čučoriedky? Nemusíte ísť do lesa, kúpite ich v reťazci 3 675
  6. Nová sála i námestie. Trnavské Mýto sa stane novým centrom 3 213
  7. Ako sa nepripraviť o zákazníkov bez hotovosti 3 161
  8. Investovať do akcií a ETF v malom sa teraz dá výhodnejšie 2 591
  9. Túžite sa konečne zbaviť dioptrií, ale bráni vám v tom strach? 2 384
  10. Nikto im nezatlieska. Koľko medailí získajú Slováci v Tokiu? 2 349
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Dvojkilometrový úsek Slaneckej sa po prestavbe stane štvorprúdovou komunikáciou so stredným deliacim pásom.

Starostka: Práce sa začnú najskôr na jeseň.


a 1 ďalší 13 h
Ilustračné foto.

Nemocnica pripravuje darcovskú letnú kvapku krvi.


TASR 2 h
Tatranská Lomnica.

Aktivisti: Rozhodnutie je protizákonné.


SITA 2 h
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Antigénové testovanie na koronavírus.

Kollárom vydobytý ústupok sa nezaočkovaným môže vypomstiť.


27. júl
Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.

Opäť nepribudla ani jedna obeť covidu.


a 4 ďalší 13 h
Do kaviarne Towers nevidno.

Obvinenie opisuje manipulácie, ale nie systém, o ktorom hovorí Fico.


15 h

Už ste čítali?

SME.sk Najnovšie Najčítanejšie Video Desktop