Korzár logo Korzár Dolný Zemplín
Pondelok, 21. august, 2017 | Meniny má Jana

V Ižkovciach súťažili vo varení perkeltu z bravčových nožičiek

Gastronómia a gurmáni spojili rôznorodé národnosti.

Zábava v Ižkovciach. Varili tu chýrny perkelt.(Zdroj: Magda Haburová)

IŽKOVCE. Zdá sa, že gastronómia európskych národov a gurmáni dokážu prelomiť aj jazykové bariéry.

V malej dedinke pri Vojanoch počas troch dní medzinárodnej súťaže vo varení perkeltu z bravčových nožičiek sa hovorilo španielsky, maďarsky, česky, srbsky, rumunsky, slovensky, ale aj anglicky.

Všetci si rozumeli. Dialóg medzi reprezentantmi jednotlivých národov sa vydaril.

Projekt spolufinancovala Európska komisia v rámci programu Európa pre občanov, realizovala ho okrem domácich aj Europe direct.

Zaujímali ich aj horúce témy

Spájal ich nielen vynikajúci gurmanský zážitok, ale aj spev, hra na citary a ďalšie ľudové hudobné nástroje, tanec a diskusie aj o aktuálnych témach existencie Európy ako takej.

V diskusii o týchto momentálne výsostných témach sa zhodli v prvý spoločný spoznávací piatkový večer hosťujúce súbory z piatich krajín EÚ a ich hostia zo Srbska.

Odbornú prednášku mala pedagogička Bea Tokar z Gymnázia vo Veľkých Kapušanoch. Odzneli tu otázky ochrany východných hraníc EÚ, vojna na Ukrajine, otázniky okolo migrantov, ale aj ako sa stať zodpovedným občanom Európskej únie, čo rezonovalo počas celého podujatia vo voľných i vedených diskusiách.

Osobitne rušný deň zažili všetci účinkujúci a hostia, či návštevníci z regiónu v sobotu odpoludnia, kedy odštartovali samotnú súťaž vo varení chýrneho perkeltu z bravčových nožičiek.

Do súťaže sa zapojilo 20 kolektívov. Odbornej porote šéfoval Nagy Gyula z Maďarska.

Sám o sebe vraví, že je síce colníkom na dôchodku, ale ako hobbykuchár sa so svojím družstvom veľmi často zúčastňuje medzinárodných súťaží.

Získali už takmer stovku ocenení a z toho o čosi menej ako polovica sú zlaté medaily.

Hobby kuchár netajil recept

“Perkelt z bravčových nožičiek je u nás v Maďarsku a v našom regióne veľmi obľúbený. Pomer a množstvo cibule určuje jeho kvalitu,“ netajil svoj recept, keď sme sa ho opýtali, či nám ho prezradí.

“Korenie používam bežné ako pri perkeltoch býva, ale jeho hustotu určuje aj množstvo použitých bravčových nožičiek. Nezvykneme ho zahusťovať múkou, iba ak v nevyhnutných prípadoch. No ak kuchár uzná, môže ho zahustiť zemiakmi.“

Jeho súťažné družstvo ho podávalo s varenými zemiakmi.

Porota zložená z fajnšmekrov v kuchyni mala plné ruky, vlastne ústa, práce, kým zdegustovala všetky prinesené porcie.

Skúmala, či napríklad je primerane ochutený korením a či sa kostičky a mäso patrične oddeľujú.

Pohár za najlepší perkelt si odnáša družstvo z rumunskej Valea Lui Mihál.

Zábava, humor, tanec

Atmosféra sobotňajšieho odpoludnia bola v Ižkovciach naozaj vynikajúca, zábavná, plná humoru a diskusií medzi známymi. Ale aj plná dymu, lebo pod kotlíkmi prikladali drevom. 

Kým dobrota bublala, na pódiu sa striedali rôzne ľudové spevácke súbory. Avšak hostia zo Španielska učili divákov tancovať na rýdzo španielsku muziku a  predvádzali s nimi rytmy salsy, ktorá je u nich veľmi obľúbená. 

Kto prišiel, neoľutoval, boli to osobité zážitky stretnúť sa s ochotnými a pohostinnými ľuďmi, ktorí pricestovali až od Stredozemného mora, či zo štátov vzdialenejšie, ale aj bližšie k našim hraniciam.

V nedeľu sa hostia na záver pobytu u nás stretli na bohuslužbe v miestnom kostolíku a kto mohol, išiel na túru do chráneného vtáčieho územia pri Ižkovciach.

 

Neprehliadnite tiež

Košickí rektori: Aby milióny znovu neputovali do schránok

Podľa rektorky veteriny je minister Plavčan len obetným baránkom.

Vraždiaceho expolicajta navrhol vyšetrovateľ obžalovať

Vyšetrovanie smrti snúbenice sa skončilo. Spis študuje dozorový prokurátor.

V mestskom zastupiteľstve bude pôsobiť súrodenecká dvojica

Kuriózne je aj to, že obaja sa tam dostali ako náhradníci.

Od augustovej okupácie uplynulo 49 rokov

Sú dni, na ktoré netreba zabúdať. Jedným z nich je 21. august.

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Polovojenská organizácia pýta peniaze na domobranu, končia na súkromnom účte

Výzvou na posielanie finančných príspevkov sa už zaoberá polícia. Slovenskí branci tvrdia, že ide o dobrovoľné dary

KOMENTÁRE

Branci obchádzajú zákon a sú nebezpeční

Demokracia má právo brániť sa a je najvyšší čas, aby to v prípade brancov začala aktívne robiť.

KOMENTÁRE

Po kose na Krym? Zakopnete o tank

Vreckový sprievodca cestovateľov po východných teritóriách, časť III.

Najčítanejšie na Dolný Zemplín Korzár


Inzercia - Tlačové správy


  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  9. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  10. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  1. Návod, ako si s kreditkou užijete dovolenku a ešte aj ušetríte
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  3. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  5. Už aj seniori presadajú do SUV
  6. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  7. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  8. Bratislava gets a new public space and park
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  10. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 5 586
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 4 067
  3. Ako sme jazdili v socializme 2 544
  4. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 974
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 722
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 371
  7. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 139
  8. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 101
  9. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 686
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 615

Už ste čítali?

Domov Najnovšie Najčítanejšie Desktop